Ara verme anlamına gelen “mola” ile belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni anlamına gelen “modanın” aslında tek ortak noktaları kelimelerinin ses benzerliği değil… Bu sayfalarda; soluksuz koştuğumuz hayatımıza kısa bir “mola” verirken; en beğendiklerimizi, nam-ı diğer en “modayı” yanı başımıza alıyoruz.

Ara verme anlamına gelen mola ile belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni anlamına gelen modanın aslında tek ortak noktaları kelimelerinin ses benzerliği değil…

Bu sayfalarda; soluksuz koştuğumuz hayatımıza kısa bir mola verirken; en beğendiklerimizi, nam-ı diğer en modayı yanı başımıza alıyoruz.

Yeni bir yıl ile geride bıraktığımız yılı gözden geçirirken, bir sonraki yıl neler yapmak istediğimizi sıralar, dileklerimizi diler, planlarımızı hazırlarız. Yeni kararlar almamız, yeni adımlar atmamızı ve bunu hayata geçirmemizi de beraberinde getirir. Hele aldığımız kararları sevdiklerimizle paylaştıysak, kararımızın gerçekleşeceğine olan inancımızı da arttırmamız mümkün oluyor. Biz vazgeçsek bile can dostlarımız bunu unutmuyor ve hep yanımızda oluyorlar. Her şey bir yana hangi karar, adım, plan, temenni olursa olsun, yeni bir yılda eğer konfor alanından çıkmıyorsak yeni bir yıl aslında hiç yeni 1 yıl değildir…

Gelin; yeni bir yılda, yepyeni bir biz yaratmak kadar iddialı olmak yerine hedefe ulaşması daha mümkün ve yolculuğu daha keyifli olan, konfor alanımızdan bize adım attıracak duraklarımızda buluşalım.

Mola:

Yeni yılla birlikte birçoğumuzun aldığı kararlar arasında teknoloji detoksunun yer aldığına eminim. Özellikle aynı çatı altında sevdiklerimizle paylaştığımız evimizde yapacağımız bu detoks ile 90’lı yıllardaki gibi aile oyunları, nam-ı diğer zekâ kart oyunları ile keyifli vakit geçirebiliriz. Çocuklarınızın zihinsel gelişimini de destekleyen zekâ kartlarıyla ailecek doğru bir etkinlikte buluşabilirsiniz. Size “Oynarken eğlen, eğlenirken öğren” mottosu ile yola çıkan Fanzi Games oyun serisinden “Rastgele” zekâ kartlarını önerebilirim. Bu kartlarla çocuğunuzda, hayvanlar âlemine dair farkındalık oluşturabilir, sayı bilgisini pekiştirebilirsiniz. 3 yaş ve üzeri çocukların yetişkinleriyle de oynamaları için tasarlanmış, hem çocuklar hem de yetişkinlerin zihnini geliştirmesine yardımcı olan Rastgele aile oyununu @fanzigames Instagram hesabı üzerinden sipariş vererek temin edebilirsiniz.
Moda:

2000 yılından bu yana, yapılan trend tahmin araştırmalarına göre karar vererek yılın rengini seçen Pantone Renk Enstitüsü, 4 Aralık 2019 tarihinde “Klasik Mavi” rengini 2020’nin rengi olarak açıklandı. Günümüzde dünyanın en prestijli otoritesi olarak kabul edilen Pantone Enstitüsü’nün direktörü Leatrice Eiseman bu rengi seçmelerinin sebebini şöyle açıklıyor: “Güven ve inanca ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda yaşıyoruz. İşte, Pantone’nin Klasik Mavi’si de tam olarak bunu karşılayan yoğun ve güvenilir bir mavi tonu.” Moda dünyası ile şimdiden iyi anlaşan mavi renginin insan ruhuna bir tür huzur ve sakinlik getirdiği aşikâr. Ünlü şair Cemal Süreya’nın dizelerinde belirttiği gibi; “Mavi, bir renkten daha fazlası bence… Sonu olmayan bir gökyüzü, umut dolu bir deniz…”

Mola:

Her ne kadar teknoloji detoksu kararları alsak da, teknolojiyi kendimizi beslememiz gereken alanlarda kullanarak vaktimizi etkin kullanabiliriz. Özellikle Youtube uygulaması üzerinden ilgi alanımızda olan ya da kendimizi geliştirmek istediğimiz bir konuyu anlatan kanala abone olarak, düzenli paylaşılan içerikleri takip edebiliriz. Size karmaşık konulardan, bizi düşüncelerimizde boğacak gündemler yerine, aslında yanı başımızda duran meselelere farklı bir bakış açısı ile bakmamızı sağlayacak bir kanalı önermek istiyorum. Geniş kapsamlı ve sosyal etkileşim bazlı etkinlikler sunan Jami Events’in kurucusu Jamie Gülcan’ın içerik hazırladığı Youtube kanalı “Muhabbet”.

Siz de yeni yılda yeni insanlarla tanışarak, konfor alanınızın dışına adım atarak bunun keyfine varmak isterseniz, Youtube’da videoları da izlenebilen bu kanalın etkinliklerinden birine katılabilirsiniz. Farklı insanlarla sevgide buluşulan ve hepimizi muhabbete davet eden bu etkinliklere katılım için @mu.hab.bet Instagram hesabı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Moda:

“Ruh, vücuttan daha kıymetli olduğundan; ruhun sahip olduğu da, vücudun sahip olduğundan daha asildir” diyen Leonardo da Vinci sayesinde hayatta sağlıklı olmanın, sadece doğru beslenme ve spor aktivitesi ile sağlanmadığını hepimiz artık fark ettik. Hayatlarımızın aslında istediğimiz yola girmesi için iyi hissetmenin önemini adeta keşfettik diyebiliriz. Öyleyse bu keşiften sonra; size özünde okurken iyi hissettirecek bir “keşfediş” sitesinden bahsetmek istiyorum. Feelheal. me; doğru ve güvenilir yazarlarla markaları bütünleştiren, alışveriş yaparken iyi hissettiren bir e- ticaret kanalı. Sadece kendi ürünleriyle değil, bilinen tasarım markalarla da büyüyen; kimimiz için spiritüel bir yolculuk, kimimiz için ise bir kişisel gelişim alanı sunan platform.
Mola:

Ocak ayında Anadolu’dan İstanbul’a adeta ayağımıza gelen bir sergi için rotanızı Beyoğlu’na çevirmenizi öneririm. Burdur ili, Ağlasun ilesinde bulunan Sagalassos Antik Kentinden kalıntıların yer aldığı, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisini 28 Mayıs 2020’ye kadar ziyaret edebilirsiniz.

Sergi; Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Sagalassos için yapılan çalışma, Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projelerinden kabul ediliyor. Kronolojik ve tematik bölümler halinde hazırlanan sergi için yapılan kitap çalışmasından da kapsamlı bilgiye ulaşabileceksiniz.
Moda:

Soğuk günlerde, pişerken sadece evimizi değil yüreklerimizi de ısıtan havuçlu kek özellikle kışın çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Yüzyıllar boyunca pastacılık malzemesi olarak kullanılan havucun; Orta Çağdan beri kek ve pudinglerin vazgeçilmezi olduğunu biliyor muydunuz?

Havuç; II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de şeker gibi temel maddelerin karneyle satın alınmaya başlamasıyla, zor bulunan pahalı ürünler yerine kullanılan bir hammadde olmuştur. Akabinde; havuçlu kek popüler olmuş hatta 2011 yılında İngiltere’nin en popüler keki olarak seçilmiştir.

Yetişkinler için kahvenin, çocuklar için sütün yanına yakışan İngilizlerin ünlü havuçlu kekini siz de evde deneyebilirsiniz. Tarçın, ceviz ve havucun başrollerde yer aldığı malzemelerinizi hazırlayın, konfor alanınızdan dışarı, ama evinizin içine, bence hatta evin kalbi olan mutfağınızdan bir adım içeri atın, malzemeleri birbirine katın, çırpın, karıştırın, pişirin ve afiyetle yiyin…

Elinizin değdiği ve akabinde sevdiklerinizle paylaşılan her şey çok daha “güzel” değil mi?

Şarkıcı Nil Karaibrahimgil’in tam 18 sene önce kaleme aldığı “Kek” şarkısında dediği gibi;

“İnsan neler yapar isteyince
Bu bir şey değil, düşününce!”

Size, yeni yıl ile kendinize en iyi gelen tarifleri keşfettiğiniz, tarifleri uygulamak için yerinizden kalkarak, malzemeleri karıştıracağınız ve bunu yaparken keyif alacağınız güzel günler diliyorum…

Hoş bulduk 2020!

Sevgiyle…