Uzaklara doğru gittiğimizde bizi Meksikalı iki girişimci selamlıyor. Adrian Lopez Velarde ve Marte Câzarez´ın kaktüs yapraklarından vegan deri üreten ilk kişi olduğu söyleniyor.

Uzaklara doğru gittiğimizde bizi Meksikalı iki girişimci selamlıyor. Adrian Lopez Velarde ve Marte Câzarez'ın kaktüs yapraklarından vegan deri üreten ilk kişi olduğu söyleniyor. Bu deriyi, bizde kaynanadili diye anılan bilimsel adı Opintia olan bir kaktüs cinsinden üretiyorlar. Tasarımda toksik kimyasallar, ftalat ve PVC kullanmıyorlar.

Bu vegan deri kısmen biyolojik olarak parçalanabiliyor. Esnekler ve hava geçirgenliği özelliğine sahipler. En az 10 yıl dayanıklılar. Materyale dokunulduğunda hayvan bazh deri gibi olduğunu söylüyorlar. Mobilyalarda, arabalarda, deri aksesuarlarında ve kıyafetlerde kullanılabiliyor. Ekolojik etkiler, Lopez Velarde ve Câzarez'ı zulümsüz deri yapmaya iten motivasyon kaynağı olmuş. Bu konuyla ilgili düşüncelerini Lopez Velarde, FashionUnited' a "Doğanın kirlenmesinin ciddi bir sorun olduğunu gördük" şeklinde ifade etti.

Yiyecek veya deri üretimi olsun hayvancılık büyük miktarda emisyon üretiyor. Hayvancılık insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5'ini oluşturuyor.
Bu iki girişimci de sürdürülebilirliği nedeniyle kaktüs bitkisini seçmiş. Lopez Velarde, "Kaktüsü ham madde olarak kullanma fikri gelişti çünkü bu bitkinin büyümesi için suya ihtiyacı yok. Ayni zamanda Meksika'da bol miktarda var. Bununla birlikte sembolik olarak, hepimizi, Meksikahlan temsil ediyor ve herkes bunu biliyor" dedi.

Bitki bazh derileri işlerine dahil eden şirketler su tüketimini yüzde 20 azaltabilir. Vegan deri ayrıca plastik atıklarm yüzde 32 ile 42 oranmda azaltılmasma yardımcı olur. Meksikalı araştırmacı Sandra Pascoe Ortiz de kaktüs suymıdan biyoçözünür plastik yapmanın yolunu bulmuştu. Kaktüs tahminimizden de kutsal bir bitki olabilir mi, ne dersiniz?

Deriye vegan alternatifler


Ülkemizde çok fazla çeşitlilik olmasa da dünyadaki diğer ülkeler farklı alternatifleri denemeye devam ediyor. Farkındalık ya da kapitalizm, ne olursa olsun şirketler ürünlerinin vegan alternatiflerini üretmeyi arttırıyor. Mesela, ayakkabı markası No Saints yemek artıklarını vegan deri spor ayakkabılarına dönüştürüyor. Şirket ananas yaprağı liflerinden yapılan bitki bazlı bir deriyi (Phiatex diyorlar) ve elma kabuklarını kullanıyor. Kaktüs yapraklarından vegan deri fikri kulağa hoş geliyor gibi, siz ne düşünüyorsunuz?