Bu yazımda size, yemek sofralarında sık gördüğüm bazı çeşitleme hatalarından söz etmek istiyorum. Bunlar tabii ki benim kişisel görüşlerim olacak ama belli bir restorancılık ve yemek sanatı merakı ile destekleniyorlar. Bir de... yazdıklarım akşam yemeği için geçerli diye düşünebilirsiniz. Öğleden sonra çayı veya öğlen yemeği sofrası bambaşka çeşitlemelere tabidir.

Bir yemek hazırlarken 3 ana kategoriye dikkat etmeli
Protein, genelde yemeğin baş sanatçısıdır çünkü davetin en pahalı unsurudur. Bunu destekleyecek olan karbrohidrat, haliyle doymak gerek. Son olarak da sebzeler, hem biraz vitamin ve lif sağlamak hem de sunuma renk katmak için yararlıdırlar. Yani hazırlayacağınız ana yemek tabağında bu 3 çeşit olmasında fayda var. Yemek tabağına saat kadranı olarak bakacak olursak, protein saat 12:00, sebze ve karbrohidrat saat 09:00 ve 15:00 olarak yerleştirebilinir. Bu sunum Batı dünyasında yıllarca uygulanan bir tarz ancak biraz yenilikçi ve estetik oynamalar yapmak isterseniz proteini karbrohidratın üstüne yerleştirmek gibi “yaratıcılık” olabilir. Izgara tavuk göğüsü patates püresi üzerine yerleştirilmiş ve yanında sebze olarak yemyeşil bir ıspanak kökü kulesi. Son derece basit ama şık bir sunum. Estetik olarak yapacağınız denemeler tamamiyle sizin hayal gücünüze ve becerinize kalmış. Bir de, mutfağınızdaki ekipmanlara bağlı. Mesela en basitinden tabak boyutu, şekili ve rengi önemli. Ben her zaman klasik beyaz yuvarlak tabak tercih ederim çünkü dikkatiniz yemeğe gider ve beyaz yüzey yemeği çok net gösterir.


Salatalar
Ana yemek dışında salata da yapmak isteyebilirsiniz, bu çoğu misafirin beklentisi dahilinde olan birşey. Ancak, salata konusunda çok sık rastladığım bir hatadan bahsetmek istiyorum. Ev sahibi hünerlerini göstermek için başlı başına bir yemek olacak zenginlikde salata hazırlar. Halbuki salata, yemek ile birlikte sunulan hafif ve sade bir damak ferahlatıcısı olmalıdır. Yemekle sunulan salatalar bence sadece bir vinegret sos veya zeytinyağı-sirke ile servis edilmeli. Damağınız ana yemeklerdeki tatlara odaklanmalı, salatanın içindeki malzemelere ve soslara değil. Çok atlanan, ufak ama önemli bir detay ise, salata ve salata tabağı kesinlikle soğuk olmalı.

Başlangıç ve tatlı
Ana yemeğiniz ve salatanıza karar verdiniz. Bir de başlangıç gerekebilir. Başlangıç porsiyon olarak az olmalı, tercihen karbrohidrat içermemeli, sadece iştah açıcı olmalı. Tuzlu ve ekşi tatlar her zaman başarılı olur. Aynı salatada olduğu gibi, başlangıç yemeğinin ve tabağının da soğuk olmasında fayda var. Başlangıç nasıl gerekli ise yemeğin sonunda da bir tatlı haliyle hoş olur. Tatlı kesinlikle doyurucu olmamalı. Aşure falan sunmayın derim. Tatlı, aynı ismi gibi yemek sonunda tatlı bir tat ile sofradan kalkmak için. Böylece misafirlerinize son derece dengeli bir başlangıç, ana yemek yanında salatası ile, ve tatlı hazırlayabilirsiniz. İkramı biraz daha arttırmak isterseniz yemek öncesi, içki yanında ördövr de güzel bir ek olur. Buna alternatif her zaman çerez ama her ikisinde de miktarlara çok dikkat etmeli. Ordövr için birkaç temel kural: az olmalı, ekşili veya acılı olamalı ve el ile yenebilmeli. Sıcak ordövr’den uzak durun derim…



Yemeğin bir teması olmalı
Yukardaki esaslar son derece keyifli bir yemek daveti için yeterli ve gerekli olan bazı teknikler. Bunlar tabii ki mutlak mecburiyetler değil. Şimdi gelelim yemeğinizin keyifli bölümüne. Yemeğin mutlaka bir teması olmalı. Seçeceğiniz temanın da baş aktörü yine o pahalı protein olacak, çünkü misafirler onu hatırlayacaktır. Örneğin, yılbaşı yemeğinde hindi baş rolü kapmalı. Bir temanın ciddiyeti veya renkliliği sizin hayal gücünüzle kısıtlıdır. Ancak, her türlü yemekte (aynı bir tablo gibi) tema bence şart çünkü sunumda uyumu sağlayacak olan unsur yemeğin temasıdır. Temayı belirleyin ve mönüyü o temaya uygun hazırlayın. Tema “uzak doğu geziniz” ise zencefilli tatlı ekşi tavuğun yanına yaprak sarma koymayın. Konusu olmayan tablo bir anda surreal bir hal alabilir. Şanslıysanız temasız yemeğinizin sonucu hayal gücünüze bağlı olarak bir Dali tablosuna dönüşebilir…

Özellikler mönü tavsiyelerinde bulunmadım, çünkü tatlar ve zevkler kişiden kişiye değişir. Benim önereceğim eşleşmeler başkalarına hitap etmeyebilir. Keyifli, bereketli ve lezzetli yemekler dileği ile...