Fotoğraflar: Bilge Serdar Samanlı


Daha önce, Hababam Sınıfı filmlerinin çekimlerinin yapıldığı Adile Sultan Kasrı hakkında bir yazı yazmıştım. Hababam Sınıfı filmlerinde Şaban karakterine hayat veren rahmetli Kemal Sunal adına Göztepe 60. Yıl Parkı’nda Kemal Sunal Müzesi sanatseverlerin ziyaretine açıldı.



1944 yılında İstanbul’da doğmuş olan Kemal Sunal, Lise son sınıfta iken felsefe hocası Belkıs Banır sayesinde, ünlü tiyatro oyuncusu Müşfik Kenter ile tanışmış ve böylece Kent Oyuncuları’nda profesyonel oyuncu olmuştur. İlk başlarda aynı anda hem üniversite okuyup hem de tiyatro oynamış, daha sonraları turneler nedeniyle üniversiteye ara vermek zorunda kalmıştır. Kent Oyuncuları’nın yanı sıra Ulvi Uraz Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda da oynamış olan Sunal, 1972 yılında Ertem Eğilmez’ in yönettiği Tatlı Dilim filmindeki Basketbolcu karakterine hayat vererek sinema dünyasına da giriş yapmıştır. Hababam Sınıfı serisinin yanı sıra 1978 çıkışlı İnek Şaban filmi de çok sevilmiş, bu yüzden Kemal Sunal birçok filminde Şaban isimli bir karakteri canlandırmıştır. Özel televizyon kanallarının yaygınlaşması ile bazı televizyon dizilerinde de oynamış ve bu dizilerde de Şaban karakterine hayat vermiştir. 1999 yılında son filmi olan Propaganda’da oğlu Ali Sunal ile oynamış olan Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekiminin yapılacağı Trabzon’a gitmek için bindiği uçakta geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında vefat etmiştir.



Kemal Sunal Müzesi’ne girdiğimde gözüme ilk olarak Atla Gel Şaban (1984) filmindeki minibüs çarptı. Filmin ismine rağmen, bu filmde Kemal Sunal’ın canlandırdığı karakterin adı Niyazi’dir. At yarışı oyunlarına meraklı olan Niyazi, işe gitmek için bindiği minibüste at yarışı oynamakta ve bütün tahminleri doğru çıkmaktadır. At yarışlarını organize eden bir mafya babası bundan haberdar olur ve Niyazi’yi evinde alı koyarak ona at yarışı kuponu yaptırır ama Niyazi bu sefer yarış sonuçlarını tahmin edemez. Çünkü sadece minibüste iken doldurduğu kuponlar doğru çıkmaktadır...



Gene aynı katta, Zübük (1980) filmindeki bir sahne de canlandırılmış. Bu filmde Kemal Sunal, İbrahim Zübükzade isimli bir siyasetçiyi canlandırmakta. İbrahim Zübükzade’nin bayraklarla süslenmiş bir kürsüden halka hitap ederken gösteren bir balmumu heykeli bulunmakta.

Üst katta ise gözüme ilk olarak Köyden İndim Şehire (1974) filminde ise Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe’nin seslendirdiği karakterlerin balmumu heykelleri yer almakta. Yakında ise Katma Değer Şaban (1985) filminden bir sahnenin dioraması bulunmakta. Gene bu katta Hababam Sınıfı dioraması ve burada Şaban karakterinin yanı sıra Mustafa Münir Özkul’un canlandırdığı Mahmut Hoca ile Adile Naşit’in canlandırdığı okul hademesi Hafize Ana karakterinin balmumu heykelleri yer almakta.



Müzede ayrıca Kemal Sunal’ın kullanmış olduğu eşyalar ve O’nunla ilgili haberler yazılı gazete ve dergiler sergilenmekte. Ayrıca Sunal’ın 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka filminin çekimleri için Trabzon’a giderken yanına aldığı valiz, içindeki eşyalar ile sergilenmekte.