2017 yılının temmuz ayında, 'çevresel kampanya'ınn bir parçası olan Hindistan'da, 12 saat gibi kısa bir sürede 66 milyon ağaç dikilmişti. Üç sene evvel Madhya Pradesh eyaletinde gerçekleşen bu operasyonda yer alan 1,5 milyon gönüllü, 12 saat içinde 66 milyondan fazla fidan dikmeyi başarmıştı. Narmada nehri kıyıların ağaçlandırıldığı bu kampanyada `Guimıess World Records'tan gözlemcilerin de onayıyla dünya rekoru kırılmıştı. Bu alandaki bir evvelki rekor ise Uttar Pradesh eyaletine aitti; 2016'da bölgedeki gönüllüler bir günde 50 milyondan fazla ağaç dikerek dünya rekorunu kırmıştı.

Paris Anlaşması Kapsamında


Hindistan, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe giren Paris iklim Anlaşması uyarınca, iklim değişikliğiyle mücadele için 2030'dan önce, ormanlarını 5 milyon hektar artırarak 95 milyon hektara çıkaracağını taahhüt etmişti. Bu kapsamda Temmuz 2017'de gerçekleşen kampanya, Madhya Pradesh Hükümeti tarafından organize edildi. Fidanların tutma ihtimalini artırmak için Narmada nehri havzasının tercih edildiği etkinlikte gönüllüler, 20'den fazla farklı tür ağaç dikti. Eyalet Başbakam Shivraj Singh Chouhan, çocukihtiyar her yaştan ve kesimden 1,5 milyon gönüllünün, sabah 7 ile akşam 7 arasmda 66,3 milyon ağaç diktiğini belirterek "Bu, tarihi bir gündür. Ağaç dikerek sadece Madhya Pradesh'e değil, tüm dünyaya hizmet ediyoruz" diye açıklamıştı. Dünyanın en büyük üçüncü karbon emisyonu üreticisi olan Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi, ABD'nin Haziran 2017'de anlaşmadan çekilmesinin ardından ülkesinin Paris Anlaşması kapsamında, iklim değişikliğiyle mücadeleye olan bağlılığını yinelemişti. Topraklarının %24'ü ormanlarla kaplı olan Hindistan'da Hükümet, ormanlık alanların oranını 2030'a kadar °/033' e çıkarmayı hedeflemekte. Başbakan Narendra Modi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenledikleri ortak bir basın toplantısında, konuya olan hassasiyetlerini şu cümleyle aktarmıştı: "Çevrenin ve gezegenimizin korunması bir inanç maddesidir."

Yeni Rekor Etiyopya'nın: 12 Saate 350 Milyon Ağaç


Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in öncülüğünde gerçekleşen Yeşil Miras' adli yeniden ağaçlandırma kampanyasına milyonlarca Etiyopyalı davet edildi. Abiy Ahmed, ilk 6 saat içinde yaklaşık 150 milyon ağacın dikildiğini attığı tweetle duyurdu. Kalan saatler için Etiyopyalıları teşvik etmek isteyen Başbakan Ahmed, "Hedefimize ulaşmaya çok az kaldı," dedi. On iki saatlik sürenin bitiminden sonra Başbakan attığı tweette, Etiyopya'nın sadece "toplu #GreenLegacy hedefini" yerine getirmediğini, hatta bunun çok ötesine geçtiğini duyurdu. Etiyopya İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Getahun Mekuria ise attığı tweet'te, dikilen fidan sayısını 353 milyon 633 bin 660 olarak duyurdu. Bu zorlu kampanya, Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya' nin vatandaşlarını, bir günde 200 milyondan fazla ağaç dikmeye teşvik etti. 2017 yılında Hindistan'da yaklaşık 1,5 milyon gönüllü, 12 saat içinde 66 milyon ağaç dikerek dünya rekorunu kırmıştı. Etiyopya'nın bütün sezon için hedeflediği rakam ise bundan çok daha büyük.

Hedef 4 Milyar Ağaç


Başbakan Ahmed'in 2019 Mayısında attığı tweet'e göre, Ulusal Ağaç Dikme Kampanyası'nın amacı, mayıs kasım arasındaki "yağmur mevsimi" süresince toplam 4 milyar ağaç dikmek... Doğu Afrika'da yeniden ağaçlandırma çalışmaları yapan ve yoksul çiftçilere yardım eden 'Farm Africa' adlı kuruluşa göre Etiyopya'daki ormanlık arazi, tüm toprakların %4'ünden az. Bu oran 19. yüzyılın sonlarında %30 idi. Bir kara ülkesi olan, aynı zamanda iklim krizinin etkilerinden de mustarip olan Etiyopya, arazi kaybı, toprak erozyonu, ormansızlaşma, çölleşme, su ve hava kirliliği, seller ve yinelenen kuraklıklar nedeniyle acı çekmektedir. Etiyopya nüfusunun %80'inin geçim kaynağı tarımdır. 2017'de Etiyopya, 100 milyon hektarlık bir alanı ıslah etme sözü vererek, Afrika Orman Peyzaj Restorasyon Girişimi kapsamında 20'den fazla Afrika ülkesine katildi. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın kaybolan ormanları geri getirilebilirse, atmosferdeki insan eliyle oluşmuş karbon salımmurun üçte ikisi ortadan kalkabilir. Zürih İsviçre ETH Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, tüm dünyadaki bozulmuş ormanları ıslah etmenin, toplamda 205 milyar ton karbonu toplayabileceği hesaplandı. Küresel karbon emisyonları yılda yaklaşık 10 milyar tondur. Çevrenin ve Dünyamızın korunması bütün ülkelerin ve her birimizin sorumlulukundadır...