Ara verme anlamına gelen “mola” ile belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni anlamına gelen “modanın” aslında tek ortak noktaları kelimelerinin ses benzerliği değil… Bu sayfalarda; soluksuz koştuğumuz hayatımıza kısa bir “mola” verirken; en beğendiklerimizi, nam-ı diğer en “modayı” yanı başımıza alıyoruz.

Sevgili okur, Şubat ayı kısa gibi gözükse de, koşturma içinde geçen günlerimizi en moda mola duraklarda soluklanabilecek anlarla doldurmak bizim elimizde! Çünkü Şubat ayı aslında hepimize kol kanat gerecek kadar keyifli ve kudretli...
Tıpkı anonim tekerlemede anıldığı gibi;
Rap rap gelir şubat,
Herkese kol kanat.”
Nasıl başlarsa öyle gider’ diyerek, Şubat ayına ilk adımı neşeyle atmaya ne dersiniz?


Mola:
Zorlu bir süreçten geçerken, kendimizin, ailemizin ve tabii ki sevdiklerimizin ama en çok da birçok konudan bihaber olan çocuklarımızın ruh sağlığını önemsiyoruz. Okullarına gidemeyen, sadece kısıtlı saatlerde özgürleşebilen çocuklar ve tabii ki oyun gruplarından mahrum kalan bebekler için ebeveynleri çalışırken bir yandan çocuklarının gelişimlerini de takip etmek durumunda. İşte tam da bu noktada, Silvia Natan, ebeveynliğin ve çocukluğun en zorlu zamanları olan bu kısıtlanılmış hayatlarımızda yapmış olduğu duyusal oyun atölyelerinden, en sevdiği tema olan ‘Pastane’ temasını bir kutuya sığdırdı! Evlere ulaşan paketlerin ailecek keyifli vakit geçirilmesine olanak sağlamasını istedi. Ebeveynlerin içindeki çocuğu da ortaya çıkarabilecekleri bu tema ile ailecek eğlenmek garanti! Pastane kutularının içerisindeki oyun ve aktivitelerle el-göz koordinasyon gelişimleri, yaratıcılıkları, görsel ve dokuları ayırt etme gibi yeteneklerini de bebek ve çocuklar geliştirebilecekler. Siz de bu deneyimsel atölyeye ait hediye kutusunu sevdiklerinize ulaştırmak isterseniz Silvia ile Instagram hesabı üzerinden iletişime geçebilirsiniz: @ silvinatan



Mod
a:
Yahudi takviminin en neşeli bayramlarından biri olan Purim’i, 26 ve 27 Şubat günlerinde kutlamaya hazırlanırken, bayramın temel öğelerinden olan toplu ziyafet, eğlence ve hediyeleşmelerin bu yıl kısıtlı gerçekleşeceği aşikâr. Purim öğretisini hayat geçirmek; çoluk, çocuk, genç, yetişkin fark etmez, bayramın hikâyesini yâd ederken kendimizi krallar ya da kraliçeler gibi hissetmek üzere taç hazırlamaya ne dersiniz? Hikâyenin kahramanı Kraliçe Ester anısına taçları hazırlamak da takmak da bizden olduğuna göre kolları sıvayalım ve malzemelerimizi hazırlayalım.
Mevsimine uygun bir çiçek, mesela mor menekşe, ince tel, çiçek desenli, yapışkan rulo kurdele, pense ve 20-40 cm uzunluğunda saten kurdele malzemelerimiz. Özellikle menekşe kullanırsanız, başınızı süsleyecek mor rengi ile akıl, güç, duyarlılık ve alçakgönüllülüğü birleştirmenize yardımcı olacaktır. Baş çevrenizin ölçüsüne göre 1-2 parça tel kullanarak, düzgün bir çember oluşturun. Çemberin iki ucunu çiçek desenli yapışkan kurdeleyle sabitleyin ve tel çemberin tamamını kaplayın. Mevsim çiçeği mor menekşeleri sapından yaklaşık 10 cm koruyarak kesin ve 3-4 farklı çiçekten küçük buketler oluşturun, yapışkan kurdele kullanarak çiçeklerin saplarını bir arada tutmaya özen gösterin. Yapışkan, çiçek desenli kurdele yardımıyla küçük buketlerden ilkini telin etrafına sabitleyin. Ardından, aynı yönde diğer buketleri sabitleyin. Aynı yönde dizerek, bir önceki buketin sapını gizlemiş olursunuz.
Telin tamamını kaplayana kadar buketleri aynı şekilde yapıştırmaya devam edin. Tacınıza 20-40 cm uzunluğundaki saten kurdeleyi ilk ve son buketin birleştiği yerden bağlayarak ekleyin! İşte şimdi evinizde ailenizle kutlayacağınız Purim eğlencesine ve online mecralardan hazırlanan çeşitli kutlamalara katılmak için saçınızı süsleyen tacınızla hazırsınız! Hag Purim Sameah!


Mola:
İşte size yeni yıl ertesi, tam da içinden geçtiğimiz karmaşık dönemde hayata bakış açınızı değiştirecek bir animasyon film önerisi ‘Soul’!
Soul bir animasyon filminin ötesinde barındırdığı felsefi öğeleri ile yetişkinlere de hitap edebilecek bir film.
Özellikle pandemi koşullarında hayatın anlamını da sorguladığımız günlerde, bizi spiritüel bir yolculuğa davet eden Soul; ‘İnsan olmak ne demektir? Dünyada olmamızın amacı gerçekten nedir?’ gibi kavramları sorgulamamızı sağlıyor.
Hayattaki en büyük tutkusu caz olan ama bunu bir kariyer haline getirememiş kahramanımız Joe, aslen bir müzik öğretmeni. Joe Gardner’ın, hırsları ve hayalleri ile bir caz piyanisti olmak için harekete geçmesiyle hikâye başlıyor.
Pixar’ın imzasını taşıyan bu filmde sadece konu ve animasyon değil müziklerin de güzelliği sizi filmin büyülü dünyasına çekecek ve kendinizi kimi zaman müziğe ritim tutarken bulacaksınız.
İnsanın umutsuz hissetmeye başladığı bir anda kurtarıcı rolünü üstlenen bu animasyon filmi, benim favorilerim arasına girdi.
Film sonrası tıpkı ünlü ressam Picasso’nun dediği gibi “Hayal ettiğiniz her şey gerçektir” sözüne bir kez daha kucak açmaya hazır olacağınıza eminim.


Moda:
Dondurmanın mutlulukla bir ilgisi olduğunu düşünenler kulübüne üyeyseniz, dondurma yemek için artık yazı beklemeniz gerekmediğinin müjdesini vermek isterim! Dört mevsim iyi bir atıştırmalık olan dondurmayı, kışın da beslenme düzeninize, üstelik de sağlıklı beslenerek dâhil edebilirsiniz.
Sizinle lif açısından zengin olan, mevsim meyvemiz muzla yapabileceğiniz, hazır dondurmaları aratmayacak, enfes, pratik bir tarif paylaşıyorum:
İki kişilik bu tarifte, 1 büyük muzun kabuklarını soyun, dilimleyin ve buzlukta yaklaşık 8 saat bekletin. Donmuş muzları robottan geçirin. Birkaç dakika bekledikten sonra 4 yemek kaşığı süt ekleyerek, robottan muzları krema halini alıncaya kadar geçirin. Sonra tercihinize uygun olarak ister 1 yemek kaşığı kakao, ister bir yemek kaşığı tahin, bir avuç dondurulmuş çilek, böğürtlen, vişne veya fıstık ezmesi ekleyin. Yine karıştırdıktan sonra bir kaba alın ve kremamsı dondurmamızı bir süre buzdolabında bekletin.
Servis yaparken, önerim muz dondurmanızı kakaolu ise kahve granülleri, tahinli ise susam veya ceviz, fıstıklı ise parça çikolata, meyveli ise de Hindistan cevizi ekleyerek sunmanızdır. Dondurmanızın sizi mutlu edeceğine çok eminim!
Çünkü Londra Psikiyatri Enstitüsü’nün yapmış olduğu bir araştırmaya göre, dondurma haz merkezini uyararak keyif ve mutluluk ile bağlantı sağlıyormuş. Öyleyse potasyum açısından zengin olan muzdan dondurma hazırlamak için doğru mutfağa! Şimdiden elinize sağlık...


Mola:
Size özellikle Şubat ayında, ‘yazı’ bile bulunmadan önce bulunan ‘resim’den bahsetmek istiyorum. Neden mi? Çünkü takvim yaprakları 27 Şubat’ı gösterdiğinde, 2005 yılından beri ‘Dünya Ressamlar Günü’ olarak kutlanmaktadır.
Peki, aslen nedir resim ve ressam? Basitçe tanımlarsak; kâğıt, bez, duvar gibi yüzeylere kalem, boya gibi araçlarla çizilen şekillere ‘resim’ diyor, resim sanatı ile uğraşan, kişiyi de ‘ressam’ olarak anıyoruz.
İlk resmin İspanya ve Fransa’da bazı mağara duvarlarına yapıldığı bilinmekte, yani resim tarih öncesi çağlarda bile değer görmüştür. Oysa günümüzde ne yazık ki, ressamlara genellikle hayattayken değeri verilmiyor ancak öldükten sonra eserleri sergileniyor.
Aslında ressamlar sayesinde doğadaki güzellikler ölümsüzleşiyor, sanat ile ruhlarımıza fayda sağlanıyor. Kısacası, sadece 27 Şubat “Dünya Ressamlar Günü”nünde değil, her an bizim de ressamlara önem göstermemiz gerekiyor.
Öyleyse sosyal mesafemizi koruduğumuz bu günlerde, eğer bir sergi ziyaret etmeyi tercih etmiyorsanız size evlerinizde ünlü ressamların tablolarını ağırlayabileceğinizi söylemek isterim.
Pera Müzesi’nin (www.peramuzesi.org) yenilenen web sitesi üzerinden 2005 yılından beri gerçekleştirdiği geçmiş sergileri ile zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Ziyaret edeceğiniz serginin galeri ve eser görsellerine, sergi kataloglarına, film gösterimlerine erişebilirsiniz. Size özellikle metafizik sanatının kurucusu, 20. yüzyılın en sıra dışı sanatçılarından birini, Giorgio de Chirico’yu ilk kez Türk sanatseverlerle 2016 yılında buluştuğu “Dünyanın Gizemi” sergisini dijital olarak ziyaret etmenizi öneririm.


Moda:
Dizi serüvenleri ve sosyal medya çılgınlıklarının peşi sıra, yeni bir bağımlılığa hazır mısınız bilmem ama size yeni bir sosyal medya ağı önereceğim. Clubhouse! Kullanmaya başladınız mı? Bir sosyal medya uygulaması olan Clubhouse alışık olduğumuz diğer uygulamalardan davetiye ile girildiği için aslında oldukça farklı.
Bir haberleşme uygulaması olan ve şimdilik sadece iOS kullanıcılarına sunulan Clubhouse’u Appstore’dan indirebilirsiniz. Clubhouse’ta yazılı mesaj, yorum, fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor.
Alışılagelmiş bir ana sayfa akışının olmadığı uygulamada, sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim sağlanıyor. Bu odalarda iletişim sadece ses yoluyla yani konuşarak gerçekleşiyor. Odada konuşulanları sadece dinleyebilir, ya da moderatörden izin alarak sohbete dâhil olabilirsiniz.

Tüm dünya olarak çok zor günleri geride bırakırken, Zeynep Bastık Youtube kanalında Kenan Doğulu’nun konuk olduğu ‘2021 Yılbaşı Özel Konserini’ izleyerek Şubat ayında bir akşam keyifli vakit geçirmek bizim de hakkımız.
Konser bileti kovalamadan, kapı girişlerinde beklemeden, evimizde bir gece kulübü havası yaratarak konsere hazırlanabiliriz. Öyleyse favori içeceğinizi, kuruyemişlerinizi yanınıza alın ve rahat ama şık giyinmenin keyfini de yaşarken müzikle hayata ritim tutun...


Konserde Kenan Doğulu’nun favori şarkılarımdan biri olan ‘Gül’ü Zeynep Bastık ile birlikte seslendiriyor. Size keyifli anlarınızın upuzun olacağı tatlı bir Şubat ayını dilerken ‘GÜLÜMSEMEYİ’ unutmayın da demek isterim.

Gülümseyin, yarın dünden güzel olacak söz
Üzülmeyin sevenler ilaç olacak söz...

Bebek doğar insan sevinir,
Güneş doğar çiçek sevinir...

Hüzünlenin ağlamak güzel,
Sessizliğini yen, paylaşmak güzel...

Üzülmeyin kara gün geçer,
Bembeyaz günler hep bizi bekler...

Güneşli günlere, kalpten sevgiyle…