Haber Fotoğrafı:DUMAN Müzik Grubu

Yepyeni bir yılı karşılamak için hiç bu kadar hazır hissetmemiştik kendimizi. Öyle ki, pek çoğumuz 2023’ü uğurlamak için gün saydık… İnsanlık tarihi için oldukça zorlu sınavlarıyla anılacak olan 2023, yerini 2024 yılına bırakırken hepimiz yeni maceralar ve mutlu günler için heyecanımızı ve umutlarımızı korumalıyız. Malum her yeni yıl, içinde yepyeni umutlar ve gelecek hedefleri barındırır. Bizim ajandamız da yepyeni etkinlikleri barındırıyor. Bu nedenle tüm gücünüzü, inancınızı ve enerjinizi toplayıp, 2024 yılına harika bir giriş yapmaya hazır olun. 2024 için, ertelediğiniz, gerçekleştiremediğiniz tüm hedeflerinize ulaşma yolunda şans, doyasıya mutluluk, size ve tüm sevdiklerinize sağlık ve neşe diliyorum.

Ne dinleyelim ǀ MÜZİK
Her yaşın, her dönemin favorisi DUMAN yeni yılda da hayranlarıyla buluşmaya hazır. 1999’da İstanbul’da kurulan Duman, Kaan Tangöze (vokal ve gitar), Batuhan Mutlugil (geri vokal ve gitar), Ari Barokas (geri vokal ve bas gitar) ve Doğaç Titiz’den (davul) oluşuyor. Kaan Tangöze’nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye’ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla beğeni kazanan grup, şimdiye dek 6 stüdyo, 3 konser, 1 toplama ve 3 de video albümü yayınladı. Duman 2005’te Seni Kendime Sakladım adlı 3. stüdyo albümlerini yayınladı ve albümle aynı adı taşıyan parçayla çıkış yaptı. Bu albümdeki ve konserlerindeki başarılarından dolayı Altın Kelebek Ödülüne aday gösterildi ve ödülü kazandı. Grup üyeleri ödüllerini, ‘Bu bize değil size layık’ diyerek Erkin Koray’a verdiler. Duman, en sevilen şarkılarıyla 13 Ocak 2024 Cumartesi saat 21.00’de Volkswagen Arena’da sahne alacak.



Ne izleyelim ǀ TİYATRO
Eğer geçtiğimiz yıl izleme fırsatını bulamadıysanız, size 2024 için mükemmel bir önerim olacak: Tatavla’da Son Dans. Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği, Deniz Çakır ve Sumru Yavrucuk’un mükemmel bir performans sergiledikleri bu eser, Şaban Ol’un Eleni ve Gül adlı oyunundan hareketle sahneye taşındı. Bir bekleyişin, belki de bir direnişin hikâyesi Tatavla’da Son Dans. Geçmiş ve şimdiki zaman arasına sıkışmış bir yağmanın yükünü taşıyan Eleni ve Gül’ün, bellek tazelemek ve unutmak için çocuk saflığıyla oynadıkları gülümseten parçalı yapının tamamı. “Geçmiş sadece güzel anılardan ibaret değil,” diyorlar oyunda… Işıltılı şehrin içerisinde 6-7 Eylül’ün izlerini taşıyan yıkık, dökük bir ev. Çatlak porselen ürkekliğinde bakışlar. Kırılırsa belki de içinden aşk sızacak kim bilir. İki Rum kadının gitmek ve kalmak arasındaki yaşanmışlıklarına, toprağa tutunmalarına, Rembetiko tadında küçük bir dokunuş. Kaçırılmaması gereken bir oyun… 20 Ocak 2024 Cumartesi akşamı saat 20.00’de Mall of Istanbul Moi Sahne’de, 25 Ocak 2024 Perşembe akşamı saat 20.30’da da Fişekhane Ana Sahne’de sergilenecek. Biletler, biletinial.com sitesinde.



Ne izleyelim ǀ FİLM
7 Emmy, 2 Tony, 16 Grammy ödülüne sahip, 20. yüzyılın en ünlü orkestra şefi ve bestekârlarından biri olan Leonard Bernstein’ın hayatının farklı dönemlerini odağına alan Maestro’da, filmin yönetmenliğini de üstlenen Bradley Cooper Bernstein’a hayat verirken, Bernstein’ın eşi Felicia Montealegre’ı ise ünlü oyuncu Carey Mulligan canlandırıyor. Geçtiğimiz yıl çekimleri tamamlanan Maestro, Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yaptıktan sonra Kasım ayında ABD’de sınırlı gösterime girdi ve 20 Aralık’ta dünya genelinde Netflix’te yayınlanmaya başladı. Kaçırmayın!



Nereye gidelim ǀ KONSER
Bu yıl da geleneği bozmayalım ve ajandamıza bir klasik ile başlayalım. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) yeni yıl konseri, bu sezon da müzik gündeminin zirvesindeki yerini alacak. Günümüzün iki parlayan yıldızı olan Marina Rebeka ve Jonathan Tetelman’ın solist olarak sahnede olacağı yeni yıl konserinde BİFO izleyicileriyle buluşacak. 2009 yılında Salzburg Festivali’ndeki performansıyla büyüleyen Rebeka, La Scala, Metropolitan, Covent Garden ve Viyana Opera Evi’ndeki başarılarıyla opera sanatının zirvesindeki solistler arasındaki yerini aldı ve 2020’de yılın sanatçısı dalında ICMA ödülüne layık görüldü. New York Times’ın “Tam bir yıldız”, opera dünyasının prestijli yayını Ölyrix’in ise “Lirik bir keşif” olarak nitelendirdiği Jonathan Tetelman, Puccini yorumlamadaki ustalığıyla opera severlerin odağı haline gelmiş bir sanatçı. San Francisco, Houston, Dresden, Berlin ve Viyana’nın ardından İstanbul’da son derece yetkin olduğu bir repertuvarla sahnede olacak. Carlo Tenan’ın yöneteceği konserde Verdi, Puccini, Giordano ve Catalani’nin eşsiz eserlerinden oluşan muhteşem bir program bizleri bekliyor. BİFO Yeni Yıl Konseri, 11 Ocak 2024 Perşembe akşamı saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde.



Nereyi gezelim ǀ SERGİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore edilerek 2021 yılının Eylül ayında sanat dünyasına açılan Bebek Sarnıcı, beşinci sergisiyle çağdaş sanatın mekânı olmaya devam ediyor. Tarihi sarnıç, Plastik Dalgalar sergisini 9 Kasım 2023 Perşembe günü izleyicilerle buluşturdu. İyilik İçin Sanat Derneği tarafından hayata geçirilen “Plastik Dalgalar” projesi deniz kirliliğine dikkat çekmeyi ve bu sorunun kamuoyunda farkındalığını artırmayı amaçlıyor. İstanbul Boğazı’ndaki deniz kirliliğinin yıkıcı etkilerini, deniz suyunun altında ve üstünde yansıtarak bize gösteren sergi, plastik dalgaların doğanın sessiz çığlığını temsil ettiğini vurguluyor. Toplumların, denizlerin geleceğini şekillendirebileceğine ve sürdürülebilir bir gelecek yaratma sorumluluğu taşıdığına işaret eden sergi, “Bir adım atmak, büyük bir toplumsal bilinçlenme hareketi başlatabilir; birlikte Plastik Dalgalar’ı durdurabiliriz” diyor. Küratörlüğünü Hicran Aksöz’ün üstlendiği sergide Bebek sakinlerinden Mehmet Sinan Soner’in imzasını taşıyan 24 fotoğrafın yanı sıra “Açık Çağrı” ve “Denizin Sesi” isimlerinde iki enstalasyon çalışması ve bir video yerleştirmesi de yer alıyor. Sergi, 31 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.



Nerede yiyelim ǀ RESTORAN
Adını Federico Fellini’nin kült filmi La Dolce Vita’nın jön baş rolü Marcello Mastroianni’den alan Marcello, Napolili baş şef Luigi Mariconda ve Cenovalı Focaccia şefi Massimiliano Nardo’nun liderliğinde otantik İtalyan reçetelerini özel olarak ürettikleri peynirlerle misafirlerine sunuyor. 1950’ler keyifli vakit geçirmenin ön planda olduğu mutlu bir dönemdi. Ve o mutlu dönemden ilham alan Marcello, keyifli aperitivolar, eğlenceli atmosfer, iyi müzik ve Akdeniz florasını bir araya getirerek misafirlerine Nişantaşı’nda beton yapıların ortasında olduklarını unutturacak, dolce vita’yı yani tatlı hayatı tattıran bir mekân. Burası spesifik bir bölge restoranı değil, İtalya genelindeki en iyi lezzetleri bir araya getiriyor. Pizzaların yapımından fırına verilişine tüm aşamaları izleyebileceğiniz açık mutfak ise samimi bir ortam yaratıyor. Eski bir aile tarifi olan ev yapımı Limoncello ise yemek sonrası keyifli bir kapanış oluyor. Menülerindeki Focaccia di Recco’yu, yemek yazarı Fred Plotkin’in 1997 tarihli yazısında “gezegendeki en bağımlılık yapan yiyecek” olarak tanımlıyor. The Stay Boulevard Nişantaşı’nın en üst katında yer alan Marcello, sizleri nefes kesen İstanbul manzaraları eşliğinde İtalyan şeflerin özel reçetelerini deneyimlemeye davet ediyor.



Ne okuyalım ǀ KİTAP
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın aramızdan ayrılışının 30. yıldönümü için hazırlanan Değer Yaratma Tutkusu adlı kitap Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın düşünce dünyasını, yaşamını ve ülkemize kazandırdığı değerleri kendi anlatımıyla aktarıyor. Onun, bugün için hâlâ anlamlı, özgün fikirlerinin yanı sıra hayat verdiği markaların ve kurumların kuruluş öykülerini içeriyor. Eczacıbaşı Topluluğu arşivinden görsellerle zenginleştirilen derleme kitapta Nejat Eczacıbaşı’nı yakından tanıma fırsatı bulan kişilerin görüşleri ve anıları da yer alıyor. 100. yıldönümünü gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin ilk kuşak öncü iş insanlarından Nejat Eczacıbaşı’nın düşünce ve girişimleri bugüne ve gelecek kuşaklara esin kaynağı olacak özellikler taşıyor. Değer Yaratma Tutkusu, geçmişi anlama, daha iyi bir gelecek kurma tutkusuna sahip herkesin yararlanabileceği büyük bir deneyim hazinesi.