Haber fotoğrafı: Lucien Arkas ve Can Elgiz

Elgiz Koleksiyonundan bir seçki
Geçtiğimiz günlerde, İzmir’de Arkas Sanat Merkezi’nde 31 Temmuz’a kadar sergilenecek olan “Mitler ve Hayaller” sergisini gezdim.

Arkas Sanat Merkezi ve Elgiz Müzesi yaptıkları iş birliğiyle iki özel koleksiyonun, birbirini destekleyen nitelikte ekolojik hatırlatmalar yapan temalarla hazırlanan sergilerini, Arkas Sanat Merkezi ve Elgiz Müzesi’nde karşılıklı konuk ederek İzmir ve İstanbullu sanat izleyicileri buluşturuyor. Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen Doğa, Bahçeler, Düşler sergisi Elgiz Müzesi’nde sergilenirken, Elgiz Koleksiyonu’ndan derlenen Mitler ve Hayaller sergisi Arkas Sanat Merkez’inde sergileniyor.”

Serginin tanıtım broşüründe yer alan bu açıklayıcı bilgiler, Türkiye’nin iki ünlü iş adamı İzmir ve İstanbul’un kültür sanat hayatına uzun yıllardır katkı sağlayan Can Elgiz ve Lucien Arkas’ın, mesenlik ilkesiyle sanata verdikleri değeri ve katkılarını çok iyi açıklıyor.


Vatandaş - Olivier Blancart

Elgiz Müzesi
Birkaç ay evvel ziyaret ettiğim Elgiz Müzesi’nde, Can Bey, bu karşılıklı sergi değişimini müjdelemişti. Can Elgiz’i, 1988’de Almelek Sanat Galerisi’nin ilk kuruluş yıllarından beri tanırım. Sergilerimizi ziyaret eden sanatseverlerdendi. Galerimizin Askeri Müze’de açtığımız 20. Yıl sergisine de sergilenmek üzere bir tablosunu vermek lütfunda bulunmuştu. 2001 yılından beri idealist bir yaklaşımla açtığı müzede, Türk Çağdaş Sanatını uluslararası alanda tanıtan önemli projelere imza attı. İki bin metrekarelik terasını açık hava heykel sergi alanına dönüştüren Elgiz Müzesi, 2010 yılından beri her yıl farklı bir temayla şehri heykel sanatı ile buluşturuyor. Elgiz Koleksiyonu, 2013 yılında FUNDACION ARCO Madrid, Uluslararası Koleksiyonerlik “A” ödülüne layık görüldü, 2015 yılında da Global Private Museum Network’un kurucu üyesi ve Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) üyesi ünvanını aldı.


Paul Hodgson

Arkas Sanat Merkezi
İzmir Kordon’da, Fransız Hükümeti tarafından kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edilen binada Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla faaliyete girdi. Arkas Koleksiyonu’nu geniş kitlelere tanıtmak, sanatı sevdirmek ve paylaşmak amacıyla kurulan Arkas Sanat Merkezi, şimdiye kadar 23 sergide 700 binin üstünde ziyaretçi ağırladı. Lucien Arkas, İzmir Alsancak’ta açılan Arkas Sanat Merkezi ve 2012’de açılan Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nden sonra, bireysel sanat koleksiyonunu Urla’da açılan yeni müzesinde, sanatseverlerle paylaşmaya devam etti. Urla’da doğal bir çevre içerisinde yer alan bu muhteşem müze, sergi mekânları, kütüphane, heykel avlusu, kolonadlı platform ve açık alan düzenlemeleri ile 1 Eylül 2021’de kapılarını sanatseverlere açtı. Lucien Arkas, “Koleksiyonculuğu hiçbir zaman bir toplama uğraşısı olarak görmediğini, sanatın izlediği seyri, disiplin çerçevesinde tutabilmek bilinciyle, çeyrek asırdan fazla süren ciddi uğraş neticesinde, ‘Türk Resmi’ ve ‘Avrupa Resmi’ olarak iki grupta koleksiyon oluşturmaya çalıştığını” belirtiyor.

Mitler ve Hayaller sergisi
Aralarında yabancı ve Türk sanatçılarının eserlerinin yer aldığı sergi İstanbul’da büyük bir ilgi ile izlendi, şimdi 31 Temmuz’a kadar, İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Billur Tansel’in küratörlüğünde hazırlanan “Mitler ve Hayaller” sergisi, doğa ve insanın zaman içindeki dönüşüm ve evrimleşme yolculuğunu ekozofi ve autopoïese kavramları üzerinden tartışarak yeni bakış açıları ortaya koyuyor: İnsan ve doğa ilişkisi, insanın davranış ve varoluş biçimi, toplumdaki yeri, içinde bulunduğu topluma ve dünyaya sorumlulukları gibi başlıkları sorgulayan ve küratöre göre sanatçıların çeşitli kaygılarla yarattığı eserler yer alıyor. Serginin açılışında proje direktörü Müjde Unustası, sergi küratörü Billur Tansel ve “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergi küratörü Jean Luc Maeso’nun moderatörlüğünü yaptığı bir söyleşi de gerçekleştirildi. Yerleştirmeler, heykeller, dijital baskılar, tuvaller ve video sanatının yer aldığı sergi için Lucien Arkas, “Arkas koleksiyonu bugün tablo, halı, cam eserler ve heykellerden oluşan kapsamlı bir boyuta ulaştı” dedi. Doğanın sanatla ilişkisinin kendisini hep büyülediğini söyleyen Arkas, koleksiyonda önemli yer tutan bu temada açılan serginin doğanın bir parçası olduğumuzu, ancak doğayla iyileşebileceğimizi ve var olabileceğimizi hatırlatmasını temenni ettiğini paylaştı. Can Elgiz ise sanat sevgisinin ailesinden geldiğini mimarlıkla birleşince imkânlar çerçevesinde eser sahibi olmaya başladığını anlattı. “Güncel Sanat, bir toplumun geçmişinden aldığı kültür mirası ile ileriye bakan aydınlık yüzünün bir ifadesidir” diyen Elgiz bu tür sergi takaslarının yurt dışında çok yapıldığını Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret etti.

“Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisini birkaç ay önce DERGİ Şalom’a yazmıştım. Her iki sergiyi izlemiş olan bir sanatsever olarak, konuları ekolojik hatırlatmalara dayalı olduğu için birbirine çok yakın olsa da sunuş ve yorum şekilleri çok değişik olduğunu söyleyebilirim. Biri eski dönem eserleri diğeri de daha çağdaş, daha avangart eserleri içeriyor. Can Elgiz bu konuda düşüncelerini böyle aktarıyor: “Bu sergi beni iki yönden heyecanlandırıyor. Birincisi, ortak ve benzer tezler içeren iki konuda değişik eserlerin bir araya gelişinden oluşuyor. Lucien Bey’in koleksiyonu bu başlık altında klasik ve baya değerli eski dönem eserlerden oluşmaktayken, bizim sergimiz ise çağdaş, güncel ve daha avangart eserlerden oluşuyor. İkincisi de Lucien Bey’in eserlerinin bir bölümünü Elgiz Müzesi, İstanbul’da tamamen modern, düz ve büyük duvarlar üzerinde sergiledik ve çok çok başarılı bir sonuç aldık. Bizim eserlerimiz ise çağdaş, güncel ve avangart eserler. Eserlerimiz, tarihte de önemi olan ve Lucien Bey’in güzel koleksiyonunu ağırlayan Arkas Sanat Merkezi’nde, bu klasik binada ve klasik ortamda çok farklı bir doku oluşturdu. Her iki sergi de ciddi bir kontrast oluşturdu.”


Pieter Ombregt

Sergi boyunca seminerler ve sanatçı konuşmalarına ek olarak çocuklar için de çeşitli atölyeler kurgulanıyor. Seçkide eserlerine yer verilen sanatçılardan bazıları Alex Prager, Antonio Riello, Aslı Torcu, Azade Köker, Barbara Kruger, Bengü Karaduman, Burhan Doğançay, Cindy Sherman, Daniele Buetti, Danielle Kwaaitaal, Darren Almond, David La Chappelle, David Tremlett, Ergin Çavuşoğlu, Fausto Gilberti, Flavio Favelli, Friederike Feldmann, Guillermo Mora, Günther Förg, Hale Tenger, Hiroshi Sugito, Jack Vanarsky, Loris Cecchini, Murat Germen, Oleg Dou, Olivier Blanckart, Ömer Uluç, Özlem Günyol, Pan Yue, Paul Hodgson, Piero Gilardi, Pieter Ombregt, Robert Gligorov, Steinunn Thorarinsdottìr, Thomas Struth, Tomur Atagök, Veijko Zejak, Xavier Veilhan’dır.