"Yüzünüzü güneşe doğru tutun, gölgeyi görmezsiniz.”
Helen Keller



Konser

BERLINER PHILHARMONIKER

Digital Concert Hall

Berliner Philharmoniker’ı oturma odanıza ücretsiz davet edin! TV’nizde, bilgisayarınızda, tabletinizde veya akıllı telefonunuzda. Yüksek tanımlı ve mükemmel ses kalitesiyle harika video akışlı konserlerin keyfini çıkarın. Her sezon yaklaşık 40 konser canlı olarak yayınlanıyor ve konser arşivinden daha sonraki bir tarihte de izlenebiliyor.

https://www.digitalconcerthall.com/en/concerts

 

Sergi

CLAUDE MONET

Hakkında bilmediğimiz 6 şey

Oscar-Claude Monet tüm zamanların en ünlü ressamıdır. Empresyonizmin kurucusu, ikonik nilüfer dizisinin yaratıcısı, Fransız resminin sembolü olan ressam hakkında daha az bilinen gerçekleri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

https://artsandculture.google.com/story/6-things-you-never-knew-about-claude-monet/rAJC8x1_FL0qIg

 

Sergi

JEWISH LAPIDARIUM

Eski yazıtların en önemli koleksiyonlarından biri olan Yahudi Lapidarium’u, 1963’te Lateran Sarayı’ndan Vatikan’a erken Hristiyan koleksiyonlarıyla birlikte aktarılmıştır. Monteverde Yahudi yeraltı mezarının Via Portuense üzerinde kazılması sırasında keşfedilen 200 yazıtı içerir. Koleksiyon, MS 3. ve 4. yüzyıllar arasında Roma Yahudi cemaatinin sosyal ve dini yaşamları hakkında en değerli ve homojen Yahudi yazıtlarını oluşturuyor.

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/lapidario-ebraico/lapidario-ebraico.html

 

Sergi

SANATÇI VE ZAMANI

2015-2018 yılları arasında ziyaretçileriyle buluşan “Sanatçı ve Zamanı” koleksiyonunu, 3D tur ile keşfedebilirsiniz. 109 sanatçının 193 çalışmasına yer verilen, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa dair bir düşünce alanı olarak düşünebileceğiniz sergiye sanal ortamda aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.istanbulmodern.org/sanaltur/

 

Sergi

MUSEI VATICANI

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan  Musei Vaticani, Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans döneminde papalar için inşa edilen saraylardan müzeye dönüştürülen yapılardır. Bu yapıların en önemli bölümleri ise, Sistina Şapeli ve Raffaello Odalarıdır. Raffaello Odalarında yer alan eserler Rönesans’ın en önemli eserleri olarak kabul ediliyor. Sistine Şapeli ise, Papa’nın halen resmi olarak kendisine ayrılmış bölümü olup duvarlarında Michelangelo’nun yapımına 1508’de başlayıp dört yılda tamamladığı “Işığın Yaradılışı” ve “Nuh’un Şarhoşluğu” eserleri yer almaktadır. 

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.1.html

 

Belgesel Dizi

EXPLAINED

Explained 2018’de Netflix’de yayınlanmaya başlayan bir Amerikan belgesel televizyon dizisidir. Şovun her bir bölümü farklı bir konuya odaklanıyor. Bunlar genetik mühendisliği, beyin, diyet yapma, pandemic ve müzik gibi konular olup, her bölüm farklı bir konuk anlatıcı tarafından seslendiriliyor. Her biri yaklaşık 15 dakika süren eğlenceli kısa belgesellerde kimi zaman oldukça sosyal konulara da değinebiliyorlar.

Netflix

 

Dizi

THE KOMINSKY METHOD

Micheal Douglas ve Alan Arkin ikilisinin başrolde olduğu ve Altın Küre Ödülünü alan dizi oldukça sarkastik, sempatik ve komik. Eski bir oyuncu ve şimdi ise başarılı bir Hollywood aktör koçu olan Sandy Kominsky ile eski menejeri Norman’ın hikâyesini anlatan The Kominsky Method, yaşları ile yüzleşmeye henüz hazır olmayan iki adam ve arkadaşlıklarına değiniyor. Sorunları ince esprileriyle, yaşamın mutlu ve hüzünlü yanlarını bir araya getiren senaryosuyla izleyiciyi birbirinden komik, bazen de trajikomik olayların içerisine sürüklüyor.

Netflix

 

Kitap

ŞEKER PORTAKALI

Jose Mauro De Vasconcelos

Edebiyat tarihinin unutulmaz eserlerinden biri olan Şeker Portakalı’nda insanlığın temel ihtiyacının sevgi olduğunu, sevginin her şeyi değiştirebilen kudretini minik Zeze’nin gözlerinden görüyoruz. Aile içi iletişimsizliği, yoksulluğu en yalın haliyle bizlere aktaran bu eserde tüm karakterlerle empati kurup o dünyanın bir parçası haline geliyoruz. Vasconcelos’un çocukluğundan derin izler taşıyan Şeker Portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze’nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını söyler.

 

Kitap

KUYUCAKLI YUSUF

Sabahattin Ali

Kuyucaklı Yusuf ailesinin katledilmesiyle sahipsiz kalan dokuz yaşındaki Yusuf’un olayı soruşturmak için Kuyucak’a gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey tarafından evlatlık alınması ve daha sonraki hayatını konu alır. Edebiyat eleştirmenlerine göre Yusuf karakteri, köyden şehre göç edip şehir hayatına uyum sağlayamayan insan tipinin habercisi olarak değerlendirilmektedir.

 

Kitap

SİNEKLERİN TANRISI

William Golding

Sineklerin Tanrısı, günümüzde bir atom savaşı sırasında, ıssız bir mercan adasına düşen bir avuç okul çocuğunun, geldikleri dünyanın bütün uygar törelerinden uzaklaşarak, insan yaradılışının temelindeki korkunç bir gerçeği ortaya koymalarını dile getirir. Toplumun baskılarından uzak bir düzen kurmak isterlerken, gitgide hayvanlaşır, korkunç bir kişiliğe bürünürler.

 

Kitap

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ

Emre Caner

Osman Hamdi hayatı boyunca kimsenin bilmediği meslekler yapmıştı. Ressam olmuştu en başta. Sonra müze müdürü. Bir arkeolog. Ardından da güzel sanatlar akademisi müdürü. Onun kendi yaptığı kaplumbağa terbiyecisinden bir farkı yoktu aslında! Kitap çok çalışmış ve bu topraklara aydınlama düşüncesinin tohumlarını serpmiş bir adamın hayatını son derece açık ve akıcı bir dille anlatıyor.

 

Kitap

DÜNÜN DÜNYASI

Stefan Zweig

Dünün Dünyası, Viyanalı yazar Stefan Zweig’ın Avrupa’ya vedasıdır. Bütün değerleri ve idealleriyle Avrupa’nın çöküşüne tanıklık eden bir Avrupalı’nın, Viyana’dan Zürih’e, Zürih’ten Salzburg’a, Londra ve New York’a uzanıp Petropolis’te noktalanan sürgün hikâyesi anlatılır. Yazar “Anlatacaklarım sadece benim yazgım değil, bütün bir neslin yazgısı” der.