Yumurta protein, fosfor ve çinko içeren bir gıda maddesi olmasının yanı sıra antik dönemden bu yana üremenin simgesidir. Baharın gelişinin kutlandığı pagan festivallerinde yer almıştır.


Paskalya yumurtaları Hz. İsa’nın dirilişini ifade eder. Yumurta süsleme geleneği 13. yüzyıldan beri devam etmektedir. Eski dönemlerde Büyük Perhiz’de* yumurta tüketiminin yasaklanmış olmasına karşın, bugün tüketimi serbesttir. Yumurtaları sarıya boyamak için soğan kabuğu, kırmızıya boyamak için ise pancar kökü kullanılır. Kırmızı renkli yumurtalar Hz. İsa’nın kanını sembolize eder.



Faberge yumurtaları
Paskalya hediyesi olarak Romanov ailesi için üretildi. Kuyumcu Peter Carl Faberge tarafından 1885-1917 yılları arasında elli adet yumurta yapıldı. Yumurtaların yapımı bir yıl sürüyordu. İlk yumurta Alexander III’ün eşi Maria Fyodorovna’ya hediye edildi. Boyları 8 santimetreden 15 santimetreye kadardı. Kırk üç adet yumurta günümüze ulaştı. Faberge, kraliyet yumurtaları haricinde, varlıklı müşterileri için on iki adet yumurta daha üretti, bunlardan bir tanesi Rothschild ailesi içindi.
Sanayi devrimiyle birlikte kakao tozunun ve yağının ayrıştırılabilmesi ve tablet formunda çikolatanın üretilebilmesi, katı çikolatadan Paskalya yumurtası yapabilmenin önünü açtı. İngiliz Fry firması 1873 yılında ilk çikolata yumurtayı üretti.

Çay yumurtaları
Camellia Sinensis ya da bilinen adıyla çay bitkisi Çin’de M.Ö. 2737 yılından beri biliniyordu. İlk dönemlerde suda kaynatılarak tıbbi bir içecek olarak tüketildi. M.S. 3. yüzyıl dolaylarında günlük tüketilen bir içeceğe dönüştü. Çay tarımı, çayın işlenmesi ve içilmesi ile ilgili ilk bilgiler M.S. 350 yılında yayımlandı.
Çay yumurtaları Çin’e özgü bir atıştırmalık, sokak yemeği olup bugün Güneydoğu Asya ülkelerinde de bulunabilmektedir. Geçmişine dair en eski yazılı kayıtlardan biri 1792’ye tarihlenmektedir. Yumurtalar hafif çatlatılıp çay yaprakları, soya sos, çeşitli baharatlar, tarçın, biber ve yıldız anason içeren sıvıda haşlanır.

*Büyük Perhiz, Hıristiyanların Paskalya döneminde, 40 gün boyunca hayvansal gıdaları yememek kaydı ile tuttukları oruçtur.