Marquise de Sevigne, doğum adı ile Marie de Rabutin-Chantal 5 Şubat 1626 tarihinde Paris’te doğdu. Soylu bir ailenin mensubuydu. Altı yaşında öksüz kaldı, amcası tarafından yetiştirildi. Jean Chapelain ve Gilles Menage gibi ünlü öğretmenlerden dersler aldı. 1644 yılında evlendi. Eşi 1651 yılında bir düelloda öldürüldü. 1669 yılında kızı Grignan kontu ile evlendi ve Provence’a taşındı. Kızından uzakta ve ayrı olması psikolojisinin bozulmasına neden oldu. Ayrılık sonrası kızı ile iletişimini mektuplaşarak sağladı. Markizin yazdığı mektup sayısı 1.700 idi. Mektupların içeriğini; günlük olaylar, sosyetik haberler, önemli kişiler, dedikodular, ziyaretler, edebiyata dair notlar oluşturuyordu. Yazdığı mektuplar sayesinde adını edebiyat tarihine yazdırdı.
Marquise de Sevigne çikolataları
Marquise de Sevigne çikolatalarının hikâyesi 1892 yılında Rouzaud çiftinin Royat Çikolata Fabrikasını satın almasıyla başladı. Çiftin hedefi kaliteli çikolata üretmek ve bölgeye örnek olabilecek mükemmel bir sanayi yaratmaktı. Şirketin adı 1898 yılında, mektuplarında sıklıkla çikolatanın faydalarını vurgulayan Marquise de Sevigne anısına değiştirildi.
İstiklal Caddesi’nde yer alan Oryantal Pasajı’ndaki bir dükkân üç ünlü pastaneye ev sahipliği yaptı. Sen Petersburg Pastanesi Fransız Charles Bourdon tarafından kuruldu. Pastanenin ünlü müşterilerinden bazıları Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Şinasi idi. Bir süre sonra Mösyö Bourdon Edouard Lebon’u pastaneye ortak olarak aldı ve vefatından birkaç yıl önce pastaneyi Lebon’a devretti. Mösyö Lebon pastaneyi bir süre eski adıyla işletti, sonrasında pastanenin ismini kendi soyadı olarak değiştirdi. Pastanenin fırınını Edouard Lebon kendi tasarladı ve ünlü Fransız firması Lemeunier’ye yaptırdı. Dükkândaki Sonbahar ve İlkbahar isimli Art-Nuevo fayans panolar ise Fransız Ch. Boulanger Choisy-Le Roi firmasına sipariş edildi ve 1905 yılında duvarlara yerleştirildi. Mekânın vitrayları Mazhar Resmor tarafından yapıldı.
Markiz Pastanesi
Avedis Ohanyan Çakıroğlu adındaki bir iş insanı 1942 yılında Lebon Pastanesi’ni devraldı. Bay Çakıroğlu sık sık Paris’e gider ve her gidişinde çok sevdiği Marquise de Sevigne çikolatalarından alırdı. Avedis Bey’in bir hayali vardı: pastanesinde Marquise de Sevigne çikolataları kalitesinde çikolata üretmek. İlk olarak pastanenin adını Markiz olarak değiştirdi, sonrasında hayalini kurduğu çikolataları üretti. Markiz Pastanesi 1965 yılında kapandı.
Ve güzel bir haber, Markiz Pastanesi yakında yeniden açılacak…
Kaynakça:
Britannica
Marquise de Sevigne Chocolatier Resmî Web sitesi
Taksim’den Tünel’e Adım Adım Beyoğlu / Turgay Tuna