Ara verme anlamına gelen “mola” ile belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni anlamına gelen “modanın” aslında tek ortak noktaları kelimelerinin ses benzerliği değil… Bu sayfalarda; soluksuz koştuğumuz hayatımıza kısa bir “mola” verirken; en beğendiklerimizi, nam-ı diğer en “modayı” yanı başımıza alıyoruz.

Sevgili okur, ısınan insan yükselir desem bana inanır mısınız?
Baharın güzelliğinin yaz güneşini müjdelediği günlerde kanımız da kaynıyor. Sıkılan iç dünyamızı baharın şifalı havasına bırakmanın zamanı geldi. Doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, tırmanmak… Hepsini yaparken ısınacak ancak keyifle yaptığınız için streslerinizden arınacak ve hafifleyecek, işte o noktada yükseleceksiniz. Söylemesi benden, denemesi sizden! Hazırsanız güneşe doğru yolculuğa yelken açıyoruz…


Mola:
Özellikle bu yaz güneye, kuzeye, doğuya ama her nereye kaçacaksak kaçalım genelde araba yolculuğunun tercih edileceğini tahmin ediyoruz. Araba yolcuğu yaparken özellikle araç kullanan ben değilsem, arabada dinlenecek şarkıların listesini önceden hazırlamayı ve bu şarkıları dinlerken melodiye eşlik etmeyi pek severim. Geçen gün kulağıma ıslık melodili keyifli bir şarkı gelince, kendimi ıslık çalarken buldum ve hemen şarkıyı araştırmaya koyuldum.
Efkan Şeşen’e ait 2008 yılında çıkan ‘Renkler ve Islıklar’ adı altındaki Islık albümüne ait olduğunu öğrendim. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ilk ıslık albümünü oluşturan Efkan Şeşen, dünyanın çeşitli ezgilerini kendi yorumunu da katarak ıslığı ile bestelemiş. İçerisinde, Kürt, Arap, Azeri, Ermeni, Gürcü, Bulgar, Alevi, Zaza, Kıbrıs ve diğer halk ezgilerinin bulunan bu albümü dinlemenizi ve kendi ritminizi tutarak keyifli vakit geçirmenizi diliyorum.


Moda
:
Ülkemizde her yıl mayıs ayının 2. pazarı kutlanan ‘Anneler Günü’nde ne kadar özgür olacağımız aşikâr. Öyleyse annenize veya anneniz kadar kıymetli bir büyüğünüze, vakit de varken, evde topraktan saksı boyamak ve daha sonra ona hediye olarak sunmaya ne dersiniz?
Toprak saksıları bu şekilde canlandıracak, keyifli vakit geçirecek, hem de el emeği ve göz nuru bir hediye hazırlamış olacaksınız. Toprak saksılar boyamaya çok uygun olduğundan, üzerine her çeşit boyayı rahatlıkla kullanabileceğinizi belirtmek isteriz. İhtiyacımız olanlar, elbette toprak saksı, akrilik boya veya sprey boya, zevkinize göre şablon ve şablon tutkalı! (Tüm malzemeleri sanat malzemeleri satan yerlerden çok rahat bulabilirsiniz.)
Şablona, tutkalını uyguladıktan sonra, şablonları toprak saksıların üzerine yapıştırın. Tutkal kuruduktan sonra toprak saksı üzerinde şablon dışında kalan bölümü dilediğiniz renklerde boyamaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz ikinci bir kat boya uygulayın ve kuruduktan sonra şablonu çıkarın. Son aşamada, dilediğiniz bitki ve çiçeği, yenilenmiş saksılarınıza yerleştirin, kurdele ile süsleyin, annenize veya kıymetli büyüğünüze sarılmadan da olsa gururla sunun. Elinize sağlık!



Moda:
Havaların ısınması ile yaşadığınız bölgedeki çevre semtleri, sokak sokak keşfetmeye ne dersiniz?
İmkânınız var ise, sizi Beykoz’un karşı komşusu ve bence Sarıyer ilçesinin en güzel semt olan Yeniköy’e davet ediyorum. Denizlere çıkan sokaklarıyla farklı bir ruha sahip olan Yeniköy’e adım atar atmaz, kendinizi mahallenin bir sakini gibi hissetmemeniz için bir sebep yok.
Ben genelde İstinye’den yürürken, sahilde iskeleden sola doğru kıvrılınca Yeniköy’e bir anda vardığımda kendimi bambaşka bir şehirde gibi hissediyorum.
Yeniköy’de yapmayı en sevdiğim şeylerin başında sahilde yürümek ve balık ekmek yemek var!
İstanbul’un önde gelen balık ekmekçilerinden biri olan, Yeniköy’de Avusturya Konsolosluğu karşısında set üzerinden konumlanan Taka Balık’ta gel-al hizmeti ile “ekmek arası balık” yemenin keyfi başka…
Karnınızı doyurduktan sonra bu güzel, sakin semtte sahilin yanı sıra ara sokaklarında da gezinmenizi ve fotoğraf çekmenizi öneririm.
Gün sonunda eve dönüş yolunda dinlemenizi tavsiye edeceğim, Yeniköy’e hitaben yazılmış Jehan Barbur’un da yorumladığı bir ‘Yeniköy’ isimli şarkıyı dinleyerek şarkının her dizesine kulak vermenizi dilerim…



Mola:
Düştünüz, kalktınız, ama yaralandınız. Ne yaparsınız? Pan-su-man! Evet, her yaraya pansuman yapılıyorsa, neden kırılan kalplerimizi onarmak için ruhlarımıza da pansuman yapılmasın?
Özellikle yaz tatili yaklaşırken kendimize vakit ayıracağınız zamanlar için size Klinik Psikolog ve dışavurumcu sanat terapisti olan Suzi Amado’nun ‘Ruhuna Pansuman’ kitabını önermek istiyorum. Ağırlıklı olarak yetişkinlerle çalışan; travma, kaygı, depresyon, zorlayıcı hayat olaylarıyla baş etmek, kronik hastalıkla yaşamak ve yaratıcılık süreçleri uzmanlık alanları olan Suzi’nin “Ruhuna Pansuman” isimli duygusal ilk yardım, mindfulness ve sanat terapisi uygulamalarını içeren bu kitabında, kendinize yapacağınız yolculuktan memnun kalacağınıza eminim.
Yazarımız Suzi Amado’dan kısaca bahsetmek gerekirse, mindfulness öğretmeni, MEF Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi. Suzi, danışanlarına süpervizyon veriyor, kurumlara mindfulness, zaman yönetimi ve duygusal ilk yardım eğitimleri veriyor. Aynı zamanda bu başlıklarda açık atölyeler düzenliyor ve sosyal medya platformlarında içerik üretiyor.
Biraz sanat, biraz psikoloji en önemlisi kalbinizi paylaşmak için Suzi Amado’nun Instagram hesabını da takibe alarak etkinliklerini, atölyelerini takviminize dâhil edebilirsiniz.


Moda:
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı takvimlerde yaklaşırken spora verilmesi gereken önem her sene akıllara düşer. Oysa spor aslında sadece mayıs ayında veya yazın yaklaştığı anlarda şok diyetlerimize eklememiz gereken bir etkinlik olmamalıdır. Spor yaparken ana amaç hareket etmekse, bunu zevkli hale getirmek elimizde. İşte size müzik dinlerken, adeta ritim tutar gibi yapacağınız, vücudunuzu hareketlendirecek bir dans önerisi veriyorum: Zumba!
Evet, Zumba’yı ilk defa duymadığınıza eminim. Hatta bence pandemi öncesinde Zumba denemek için spor salonuna yazıldınız, defalarca denediniz, ancak çekindiğiniz için rahat yapamadınız, belki de bir türlü vakit bulup derslere tam katılamadınız değil mi?
Şimdi size bir dans ve fitness egzersizi olan Zumba’yı evinizde size bağımlılık yapacak kadar çok sevdirecek eğitmen Orit Habip’i takibe almanızı öneriyorum!
Yaş sınırlaması olmadan, kendinizi iyi hissettiğiniz sürece ömür boyu yapılabilecek bu egzersizde, Zumba’nın kendi özel müzikleri eşliğinde, eğitmen Orit’in hazırladığı koreografilerle eğlenirken spor yaptığınızı farkına varmayacaksınız. Eğitmen Orit ile Zumba derslerine katılmak için Instagram hesabı üzerinden ders takvimini yakın takibe alabilirsiniz. Instagram: zj.orit



Mola:
Siz de bu kış dizilere, filmlere doyamayanlardansanız, işte sizi bahsi geçen diziler ve filmlerle ilgili filtresiz yorumlara ulaşabileceğiniz samimi bir Instagram hesabı! Muhakkak izlediğiniz bir film ya da dizi hakkında görüşü olabilecek ya da farklı dizi seçkisi önerileri sunabilecek Melodi ile tanışmanız gerekiyor…
Melodi Menase playrepeattv isimli Instagram hesabında filtresiz yorumlarla, kendi filtresinden diziler, filmler, popüler kültür ve eğlence dünyasına dair her şeyi oldukça keyifli bir dilde aktarıyor.
Temalara göre de önerilerini paylaşan Melodi’den mesela odak noktasında birbirinden değişik ailelerin yer aldığı keyifli dizi listesini detaylı öğrenmek isterseniz Instagram hesabını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Çocuklara genelde, uyumaları için okunan masallar, yetişkinleri bazen uyandırabiliyor desem inanır mısınız? Öyle masallar okunur ki, ilham almamıza, içimizin umut dolmasına vesile olur. Size mayıs ayında özellikle, Ezop masalının kahramanları olan ‘kuzey rüzgârı ve çok yakında parlayacak olan güneş’ten bahsetmek isterim:
“Rüzgâr eserek gezginin üzerindeki kabanı uçurmayı başaramaz, ama güneş basitçe parlayarak gezgininin montu çıkarmasını sağlar...”

Kısacası, Güneş gibi olmak için, parlayacağınız, Çiçek açacağınız yeni bir ay diliyorum!

Güneşli günlere, kalpten sevgiyle,