Ara verme anlamına gelen “mola” ile belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni anlamına gelen “modanın” aslında tek ortak noktaları kelimelerinin ses benzerliği değil… Bu sayfalarda; soluksuz koştuğumuz hayatımıza kısa bir “mola” verirken; en beğendiklerimizi, nam-ı diğer en “modayı” yanı başımıza alıyoruz.

Sonbahar rüzgârları değişim ve yenilik rüzgârlarını getirmişti Trend sayfalarına… Bunu takiben gelen kış mevsimi yeni yılın beyaz sayfası ile bize önce karı getirdi…
Yağan kar, kopan fırtına, soğuk hava fark etmez, gelin biz, bence dünyanın en güzel yerlerinden biri, 2 kıtayı birbirine bağlayan İstanbul’u semt semt gezmeye devam edelim. Pandemide bana kucak açan, daha yakından mahallemi ve mahallelimi tanımam sağlayan, mahallem Etiler’e doğru yola çıkalım.
Boğaz’a konuşlanan bu heybetli ama tatlı semt, belki de bilmediğiniz ya da bilip de unuttuğunuz keyifli molaları yeniden keşfetmeniz üzere sizi bekliyor…

 

Mola
Etiler keşfimize, 1989 yılında şehrin göbeğinde beton yığınlarından uzakta yeşil bir vaha gibi kurulan Alkent Sitesi’nden başlıyoruz. Yemyeşil bahçeleri, çeşitli ağaç türlerini en bakımlı şekliyle içinde barındıran bu sitenin mevcut serasında yetiştirilen çiçekler rengârenk bir görüntü sunuyor. Ortak alanlarda bulunan 50’ye yakın farklı çeşit ağaç ve bitkiler ile tanışırken, sitenin yürüyüş parkurunu kullandığınızda bol oksijen alacağınızdan eminim. Bahçede açelyadan, manolyaya, palmiyeden çam ağacına birçok farklı bitki ve ağacın yanlarında, toprağa dikildikleri tarih ile Latince isimleri yer alıyor. Açelya ağacının Latince adının Azalea olduğunu bu tabelalar sayesinde öğrendim. Ulaşım yönünden son derece kolay bir konuma sahip sitenin parkında, spor ekipmanları, oturma bankları ve elbette çocuklar için oyun parkı mevcut.

 


Moda:
Etiler’de konumlanan Alkent Sitesi’nin parkının, yürüyüş yollarının yanı sıra Alkent Çarşı’sı da aslında tüm misafirlerin ziyaretine açık. Alkent Çarşı Etiler’de alışveriş merkezi ziyaret etmeden süpermarketinden, kuaförüne, veterinerden bankaya tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz açık alanlar sunan bir durak noktası.
Ben size Alkent Sitesi’nin içerisindeki gizli kalmış mekânları tanıtmaya hazırlanırken, çok eski dostum Ülkü Alikoç’un Youtube kanalında bu konuya yer vermesi ile üzerimden büyük bir yük kalktı. İlham almanız için size kısaca Ülkü’den bahsedeyim. Ülkü Alikoç Girişimci… Alkent Sitesi’nin içerisinde yer alan Palms Teras’ı ailesi ile, konuklara ‘Kuzey Ege’de Bir Akşam’ gibi yaşatmak üzere keyifle işletiyor. Seyahat ve yemek düşkünü olan Ülkü’nün yaşam felsefesi Less is More.
Ülkü, ‘Mutluluğa giden yol yoktur, çünkü mutluluğun kendisi yoldur. Bu yolculukta yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak çok güzel olacak’ diyor. Ülkü ile tanışmak isterseniz, Palms Teras’a bir kahve molası için bile uğradığınızda, gözleri içi gülerek sizi karşılayacak kişinin o olduğuna emin olabilirsiniz… Etiler keşif gününün öncesinde Ülkü Alikoç’un Youtube kanalına üye olun ve Alkent Çarşı bölümünü keyifle izleyin.

 


Moda
Sıra Etiler’de yer alan tatlı mı tatlı bir seramik - atölye dükkânda... Sainte - Ethique isimli seramik dükkânının sahibi tasarımcı Gizem Şahinler ile tanışıklığım, mahallemde soğuk ve karanlık bir kış günü içeriden gelen güzel sıcak ışık enerjisinin çekim kuvveti ile başladı. ‘Sainte Ethique’ yerel dilde ‘çömlekçi tornası’, diğer bir deyişle çark ile el üretimli çeşitli seramik ürünler yapmak anlamına geliyor. Tasarımcı Gizem, Sainte Ethique’in amacının geleneksel yöntemleri çağa uygun bir dille harmanlayıp, üretilen her bir parçada zamansız kalite ve güzellik sunmak olduğunu söylüyor. Gizem, üretimlerine antik çağdan beri yapılan formlara estetik dengesini bozmadan yeni ifadeler katıyor ve aynı zamanda kişiye - gruplara özel atölyeler sunuyor. Bu atölyeler sayesinde, seramik sanatında gerek elle gerekse çömlekçi tornası ile çamura şekil vererek yeteneklerinizi keşfediyor, yaratıcılığınızı arttırıyor ve sabretmeyi öğreniyorsunuz.
Şubat ayı seramik atölyelerine bizzat katılabilir ya da bir sevdiğinizi de dahil ederek birlikte grup kurabilirsiniz. Atölyelere katılım için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.sainteethique.com

 


Mola
Sakallı ve minik pizzalarıyla ünlü, her Etiler sakinin orada en az bir çay ya da kahve içtiğini varsaydığım, Uçaksavar sahasının tam karşısında konumlanmış Boğaziçi Pastanesi’ne doğru yol alıyoruz. Etiler’de Cengiz Topel Caddesi’nde geleneksel tadını hala korumaya devam eden Boğaziçi Pastanesi’nin 1981 yılında açıldığını biliyor muydunuz?
Nezih, huzurlu ve kaliteli hizmet sunan pastanede, ürünlerin ve sunum şekillerinin klasik olarak, yıllardır değişmemesi, bana göre lezzetlerine ne kadar güvendiklerini gösteriyor. Ferah bahçesinde, dereotlu poğaçalarını, spesiyallerinden kaşarlı simidini, yanında taze çayla denemenizi öneririm.
Her şeyin bol malzemeli ve tazecik olduğu bu mekân beni, çocukluğumda aile büyüklerimle sıkça ziyaret ettiğim İzmir’deki pastanelere alıp götürür… Siz de hem nostalji yaşamak hem de keyifle lezzetli bir öğün yemek isterseniz, adresi biliyorsunuz…


Moda
Günümüzde, doğal, organik beslenmenin moda olması ile semt pazarlarını ve organik ürünler satan mağazaları daha çok ziyaret eder olduk. Etiler semtinde konumlanan semt pazarının yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te küçük üreticiden tüketiciye aracısız olarak, sağlıklı, adil gıdayı, uygun fiyatla ulaştırmayı hedefleyen bir tüketim kooperatifi olduğunu biliyor muydunuz?
Kâr amacı gütmeyen ve sadece gönüllü emeğiyle organize olan bir yapıya sahip olan Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi (BÜKOOP), ‘Baraka’ adını verdikleri satış alanında hafta içi her gün 13:00-13:30 ve 17:00-17:30 arasında gönüllü nöbetçileri sayesinde açık. Her ayın ilk cumartesisi ise Uzun Cumartesi etkinliğinde BÜKOOP Baraka 11:30-14:30 arasında hizmet vermekte.
BÜKOOP Baraka ürün satışının ve depolamasının yapıldığı bir alan, ancak aynı zamanda da tüketicilerle üreticiler arasında bilginin ilk elden paylaşıldığı, ürünler ve üretim süreçleriyle ilgili soruların sorulduğu, yanıtların beraberce arandığı bir kamusal mekân.
Sağlıklı, kimyasalsız ürünlerin sadece yüksek gelirli gruplar tarafından tüketilebileceği anlayışını sorgulayarak, adil gıdanın tüm gelir gruplarına erişilebilir olmasını sağlamak, amaçları arasında yer alıyor. Tarım ve gıda ile ilgili yanlış giden bir şeyler olduğunu fark edip, buna yapıcı müdahalelerde bulunmaya çalışan, bunu yaparken de hiyerarşiden uzak durmaya gayret eden, gönüllü emeğiyle, beraberce, çok iş yapan, güler yüzlü bir topluluk olan BÜKOOP, benzer bir modelin, mahallelerde, işyerlerinde, üniversitelerde yapılabileceğine dair ilham kaynağı olmaya çalışıyor. Lütfen kumaş alışveriş torbalarını hazırlayın ve doğal sabundan, avokadoya, çam balından, bademe her ürünü bulabileceğiniz bu tatlı mini organik pazarın yolunu tutun.


Mola
1957’de 1. Levent’ten sonra kurulan ikinci toplu konut yerleşimi olan Etiler mahallesi, adını,
Etibank ortaklığında ilk villaları yaptıran “Etiler Yapı Kooperatifi”nden aldığını biliyor muydunuz?
1960’lı yıllarda çevresi tamamen tarlalar ve yeşil tepelerle kaplı olan Nispetiye Caddesi’nde insanlar özellikle bayram ve tatil günlerinde buraya gelir ve piknik yaparlarmış.


1980’lerin sonlarından başlayarak günümüze kadar lüks restoranları, şık dükkânları ve çoğu ithal mallar satan mağazaları barındıran bir semt halini alan Etiler’de soluklanabileceğiniz küçük parklar her şeye rağmen mevcut. Adını, kapladığı alanda çokça bulunan Çam ağaçlarından alan Çamlık Mahallesi’nin tam ortasında bulunan Çamlık Parkı’nı, Etiler’e ayıracağınız günün ilk veya son durağı olarak planlamanızı öneririm. Parkın yanında bir market ve birkaç kahve dükkânı bulunduğundan, rahatlıkla atıştırmalık ve sıcak / soğuk içeceklerinizi de temin edebilirsiniz. Geriye sadece sakin yeşilliklerin arasında kedi köpek kuş sesleriyle birlikte anın tadını çıkarmak kalıyor.

 

14 Şubat Sevgi-Sevgili, her ne derseniz deyin, özel günü içine alan bu ayda, bana göre aşkı en güzel anlatan sanatçılardan biri olan müzik duayeni Sezen Aksu’nun şarkı sözlerine daha çok kulak verelim. Etkileyici şarkılarından biri olan Begonvil’in dizelerinde belirttiği gibi hayatı bekletemeyelim ve sevelim ki, (bu da benden olsun) sevilelim…

Kalpten Sevgiyle,