Pavlova tatlısının içerdiği mereng, krema ve meyvelerin lezzeti ile keyiflenirken zihnimizde tatlının zarifliğine ve hafifliğine benzer, kuğu sadeliğinde bir balerinin canlanması, tatlının kökenine âdeta bir saygı duruşu olacaktır.
Anna Pavlovna Pavlova 1881 yılında Rusya’nın St. Petersburg kentinde doğdu. Mariinsky Tiyatrosu bale okulunda öğrenim gördü. 1899’da kraliyet balesine katıldı. 1906 yılında baş balerinliğe yükseldi. 1913 yılında kraliyet balesinden ayrıldı ve 1914’ten itibaren kendi şirketi adına bireysel olarak dans etti. Dünyanın birçok ülkesinde sahne aldı. En ünlü performansı ise; koreograf Michel Fokine’in yarattığı “kuğunun ölümü” idi.
Rus balerin 1926 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda turnelerinde dans etti. İki ülkenin süregelen gastronomik anlaşmazlığının kaynağı da bu turneydi. Her iki ülke prima ballerinayı ağırladıkları dönemde, balerinin onuruna Pavlova adında bir tatlı icat ettiklerini söyledi ve bu tatlı neredeyse iki ülkenin de ulusal tatlısı haline geldi.
Avustralya tarafının savına göre tatlı; 1935 yılında Perth’s Esplanade Hotel’de Herbert Sachse tarafından yaratılmıştı. Yeni Zelanda’da sıklıkla anlatılan bir hikâyeye göre ise; tatlı 1926 yılında Wellington’daki bir otelde yaratılmıştı.
Son yıllarda yapılan bir araştırma Pavlova tatlısının karmaşık tarihine ışık tuttu. Yeni Zelandalı Dr. Andrew Paul Wood ve Avustralyalı Annabelle Utrecht Facebook’ta Pavlova temalı bir gönderinin altındaki yorumlarda tatlının kökenine dair tartışmaya başladı ve bu sayede tanıştı. İkili, birlikte tatlının tarihini araştırmaya karar verdi, yedi yıl boyunca hikâyeler, tarifler, adeta mereng içeren her şey ikili tarafından incelendi. İki araştırmacı 18. yüzyılda Avrupa’nın Almanca konuşulan bölgelerindeki aristokrat mutfaklarında mereng, krema ve meyve içeren tariflerin uygulandığını belirledi. Avrupa’da 1800’lü yıllarda meydana gelen savaşlar, toplu göçlere neden oldu. Pavlova benzeri tatlılar 1860 itibarıyla Büyük Britanya, Rusya ve Kuzey Amerika’da tespit edildi. Pavlova benzeri bir tatlı olan Schaum Torte Almanca, köpük pasta anlamındadır İkinci Dünya Savaşı öncesinde Alman göçmenler tarafından Güney Avustralya’ya ulaştı. Yeni Zelanda’da 1929’da ortaya çıkan bir Pavlova örneği, çift katlıydı, sandviç formundaydı. 1932-1933 yıllarına tarihlenen tarifler ise tek katlı ve bugünkü formundaydı.