Hayatın tadı detaylarda gizli… Sofraya sadece lezzet değil, estetik ve zarafet de taşıyan bir isim Betty Ruso. Çok kültürlü köklerinden ilham alarak, yıllar içinde mutfakla sanatı harmanlayan bir yolculuk inşa etti. Lezzet tutkusunu profesyonel disiplinle birleştiren, Dergimizin 150. Sayısının kutlamasında desteğini esirgemeyen bu özel isimle, geçmişten bugüne uzanan başarı hikâyesini konuştuk. Şimdi sizi şık sofraların ardındaki zarif imzayla tanışmaya davet ediyoruz...

Bugünü konuşmadan önce, profesyonel anlamda ilk mutfak girişimin Delicious Café ile başladı. Bize bu deneyiminden kısaca bahseder misin?
2008’de oğlum Cem’in New York’ta okumaya gitmesiyle birlikte gelen, hayal ettiğimde “Bu güzel olur!” diye düşündüğüm güzel bir teklif aldım. 2009 senesinde Göktürk’te o dönemde bölgenin ilk Café bistrosu olan ‘Delicious Café’yi açtık. Café’miz kısa sürede, en başta kendi çevremiz ve dostlarımızdan büyük destek görerek, daha sonra geniş çevreye de kulaktan kulağa yayılan tavsiyelerle, çok sevilen, birlikte hem leziz hem keyifli zaman geçirmek için mutlaka uğranan şahane bir mekâna dönüştü. Bu Café’yi işletirken ailelerimizden ve cemaatimizden pek çok şey öğrendik ve kendimizi her gün daha fazla geliştirmeye adadık. Mekânı dört defa büyüttük desem yalan olmaz. Bize göre, Göktürk’ün en sevilen Cafési oldu. Elif Şafak “Aşk” adlı kitabını, her sabah gelip bizim Café’nin sıcak ortamında yazardı. Fatih Altaylı, Tamer Karadağlı ve sayısız sanat ve iş camiasının güzel insanlarının uğrak mekânı olmuştu. Bu vesileyle, yeni ve güzel dostluklar da kurduk.

Ardından gelen talepler üzerine catering işine giriştin. İlk catering hizmetlerini kimlere sundun? Kaç kişilik bir ekiple başladın ve geri dönüşler nasıldı?
Kendi zevkim ve merakım sayesinde, önceleri evimde verdiğim davetler, iki oğlum için özel olarak hazırladığım bar-mitsva davetlerinde aldığım övgüler ve yaşadığım tatmin beni gerçekten çok mutlu ediyordu. Aslında, farkında olmadan ciddi ciddi yemekli event’ler yapıyordum. En sonunda, ilk gerçek catering işimi, sevgili yeğenimize nişan töreninde gerçekleştirdim. Büyük bir mutlulukla yaptım; çok başarılı olduğu hakkında geri dönüşler aldım ve bence bana çok uğurlu geldi. Yedi sekiz kişiyle başladığımız ekip ve özel şeflerimiz ile hâlen bir arada çalışmaya devam ediyoruz. Biz artık büyük bir aileyiz.

Yurt dışından gelen dindar gruplara koşer yemek davetleri de verdiniz. Bu hizmetiniz hâlâ devam ediyor mu?
Evet. Koşer mutfağın tüm gereklerini, kalite ve estetiği lezzetle birleştiren catering hizmetimiz devam ediyor. Özellikle yurt dışından gelen guruplardan çok talep alıyorum. Halas yatını Four Seasons’a da yanaştırdık, özel otellerde temsili kına geceleri de yaptık… hepsi koşer. Son yıllarda ise Bodrum’da, güneyde özel mavi yolculuklarda veya İstanbul’un bilinen otellerinde kalan yabancı dindaşlarımıza koşer servis de vermekteyiz. Bunların yanı sıra, sinagoglarda da tefillim ve düğün kokteylleri veriyoruz.


Miryam Şulam ve Betty Ruso (Fotoğraf: Ramazan Tunç)
 
Bugüne kadar, bazı bakanlıklardan Türkiye’nin özel kurumlarına, VIP evlerde düğün davetlerine kadar pek çok özel event’te imzan var. Seni tercih etmelerinin sence sebebi nedir?
Bana sorarsan, her sektörde ve alanda olduğu gibi alt yapıdaki birikim, deneyim, işine sahip çıkmak, mutlak disiplin ve çokça özveri ile yapılan tüm işlerde başarı kaçınılmazdır. Müşteri ile ilişkilerimde empatiyi ön planda tutup ortak paydada ve enerjide buluşmayı önemsiyorum. Personel seçiminde çok özenli ve dikkatliyim. Çünkü ekipteki her bireyin, arka planda veya ön planda olsun fark etmez, dokunduğu her tabakta izi var. Bizim için en önemli konu servis ettiğimiz yemeklerde hem lezzet hem de estetik açıdan güçlü sunumlar.

Bu alanda ilerlerken sürekli yenilenmek de çok önemli bir unsur. Bunun için neler yapıyorsun?
Sanırım şansım, genel anlamda her yerden ve her şeyden ilham alabilen bir göze sahip olmam. Çalışırken, bazen bir gün içinde birden fazla event’im olsa da, tam konsantre bir şekilde, çok pratik ve organize bir şekilde çalışabilme kapasitem var. Günlük hayatımda, yurt içi ve dışı seyahatlerimde dikkatimi çeken farklı yerlerden ve insanlardan, bir haber veya kitap okurken, hatta gözüme ilişen bir fotoğrafın arka planındaki detaydan bile fikir oluşturabiliyorum. Bu da sürekli yenilenmemizde önemli bir rol oynuyor. Çoğu davetimizde artık catering ve dekorasyonu bir arada oluşturmaya başladık.

Betty Ruso Catering’e ait aileden gelen özel bazı lezzetler var mı?
Dünya mutfakları olsun, Türk mutfağı olsun, hepsinden özel menü seçeneklerimiz mevcut. Annem, Mazo Hekimoğlu, evini ve sofrasını sevdikleriyle çok paylaşan bir kadındı. Evimizde her zaman masa kurulur, güzel örtüler serilir ve misafir en şık haliyle ve hakkını vererek ağırlanırdı. Annemle babamın bana evde aktardıkları bu çok özel lezzetleri gururla menü seçkimin içine harmanladığım da doğrudur.


(Fotoğraf: Ramazan Tunç)

Şehrimizde, catering sektöründe rekabet büyük. Bu rekabet ortamında, imajınızı ve gelen taleplerin devamlılığı için hangi özellikleriniz ön planda?
Daha önce de söylediğim gibi, kaliteden ödün vermeden ve disiplinli çalışma. Bu yüzden de, çok şükür, çok sevilen ve istenen bir ekibiz.

Özel bir davette müşterilerine sunduğun hizmetin sıralamaya sadık kalarak örnek bir prototipini anlatır mısın? Her şey nasıl başlar, devam eder ve o özel gün geldiğinde Betty Ruso Catering’in ne gibi hazırlıkları vardır?
Benim için bir davetin kilit noktası müşterimle yaptığım ilk görüşmedir. Bazen liste isterler ama öyle bir listem hiç olmadı. Tabii ki, bize özgü çok özel lezzetlerimiz var ama her davet kişiye, misafire, yerine, mutfağa, hava durumuna, yaş ortalamasına, tercih edilen lezzetlere ve hizmet alan ailenin yapısına göre değişir. Ön görüşmemizde gerekli donelerimi aldıktan sonra, onlar için hazırladığım menü ve sofra dekoru planlamamı, özel bir sunumla aktarırım. Onay aldıktan sonra, ekibimle paylaşır, yapılacakları detaylı ve defalarca anlatırım. Daveti her noktasıyla özel tasarlarım; en çok da geceleri uyumadan veya sabahın erken sessiz saatlerinde her şeyi beynimde tasarlarım. O özel gün geldiğinde, hayalimde provasını yaptığım sofraların gerçek hallerini gördüğümde ve beğenileri aldığımda inanılmaz mutlu olurum.


(Fotoğraf: Ramazan Tunç)

Son olarak, kendini gelecek yıllarda nerede görüyorsun? Catering alanında açılmak istediğin yeni alanlar, farklı hayallerin var mı?
İşimin en sevdiğim yanı, herkesin mutlu günlerini paylaşmak ve verdiğim hizmetle beraber, onlarla mutlu olmak. Yurt dışına taşıdığım birkaç davet oldu ama gelecekte yurt dışında çok özel düğünlere veya davetlere de imza atmak isterim. Aslında, bize gelen her yeni projenin bendeki yeri özel olur ve ayrı bir heyecan yaşatır. Bu davetlerden her biri, içinde hayallerimi de barındırır. Bir hayalim de, vakti geldiğinde, işimi birine devretmek, böylece devamlılığını sağladıktan sonra, uzun yıllar danışmanlık yapabilmek.

Betty Ruso Kimdir?
Betty Ruso, 1967’de İstanbul’da doğdu. Annesi Rusya, babası Selanik göçmeni. Samsun’da Cumhuriyetin ilk kumaş imalatçısı olarak Hekimoğlu soyadını ticarette yükselten, sevgi dolu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Orta okulu Saint Pulcherie’de, liseyi Saint Michel’de okdu. 1989’da evlendi; bugün iki erkek evlat ve iki torun sahibi. 2000 yılında Boğaziçi Yüksek Meslek Okulu Turizm ve Seyahat’ten ikincilikle mezun oldu. Yıllar içinde, LCC mimarlık, modelistlik, seramik, resim, takı tasarımı ve sanat tarihi eğitimleri aldı. Yurt dışı gezileri, özellikle New York, Londra, İstanbul üçgeninde, vizyonunu ve kendini pek çok konuda geliştirdi. Yedi yıl boyunca, özel montür uyarlama ve takı imalatı ile meşgul oldu. 2009’da aldığı bir iş teklifini değerlendirdi ve Göktürk’te bir café açtı. Delicious Café’yi ortağı Rakel Gülnihal ile kurdu. Eşzamanlı olarak Ruso, MSA Mutfak Sanatlarında İşletme ve Mutfak sertifikalarını da aldı. Akın Holding tarafından gelen bir taleple Address İstanbul’un Café’sini sekiz sene boyunca işleten Betty Ruso, Avrupa Birliği özel davetlerinden, iş ve sanat camiasının önemli isimlerinin seçkin davetlerine imza atmaya devam etmekte. Son olarak Avrupa’nın en yetkin ve saygın binicilik merkezlerinden biri olan Kemer Atlı Spor Kulübü içinde Betty Ruso Cafe’yi işletmekte.