Dünyanın en tuhaf hayvanı gerçekte hangisidir, bilemeyeceğim, ama ornitorenk kesinlikle bu ünvana adaydır. İnsanlar her zaman hayvanları kategorilendirmeyi sever, ama söz konusu olan ornitorenk olduğunda, sınıflandırma işe yaramaz.



DOĞA 

Bu Avustralya hayvanı, doldurularak Avrupa’ya ilk gönderildiğinde (1799), bilim adamları bu, yumurtlayan, ördek gagalı, kunduz kuyruklu, su samuru ayaklı canlının gerçek olduğuna inanamamışlar, değişik canlıların kesilip biçilip dikildiğini ve kandırıldıklarını düşünerek uzun zaman ek ve dikiş yerlerini aramışlardı… 
Ornitorenk, Avustralya ve Tazmanya’nın simge hayvanlarından biridir. Avustralya 20 cent’inin üzerinde resmi vardır.
Dünyada memeli olup da yumurtlayarak üreyen çok az canlı var. Bilinen topu topu beş tanecik. Ornitorenk bunlardan biri. Üstüne üstlük, ornitorenklerin memeleri ve meme uçları da yok. Karın bölgelerinden süt “terlerler”, yavruları da annelerinin bedenini yalar!!! Sütlerinde bol miktarda anti bakteriyel madde bulunur.
Avını elektrik kullanarak bulup avlıyor
Ornitorenk, avını görerek veya koklayarak değil, elektrik kullanarak bulur. Boyutuna göre orantısız görünen koskocaman ördek gagasının görevi algılamadır. Suya düşük voltajlı elektrik dalgaları yayar, algılayıcıları sayesinde avını tespit eder. Bunu yapan balıklar biliniyor, ama memeli olup da köpekbalıkları gibi avını tespit eden canlı çok az.
Dünyadaki çok az, zehirli memeliden biri. Erkeklerin arka bacağında, küçük canlıları öldürebilecek, insanların da canını feci halde yakabilecek kadar zehir üreten bir mahmuz bulunur. 
Yarım metre boyunda
Kilosu 700 gram ile 2,5 kilo arasında değişir. Boyu yaklaşık yarım metredir. Vücut sıcaklığı diğer memeliler gibi 36-37 derece değil, 32 derece civarındadır. Hem suda, hem de karada yaşayan bir canlıdır. Geceleri, özellikle sabaha karşı oldukça hareketlidir, ama gündüzlerini de tamamen uyuyarak geçirmez. Vaktinin çoğunu gözlerini ve kulaklarını sıkıca kapatıp nehirlere dalarak, akıntıların dibinde av arayarak geçirir. Böcekler ve solucanlar bulur koca gagasıyla kazarak, onlarla beslenir. 
Tam on tane cinsiyet kromozomu var!
2004 yılında bilimadamları, ornitorenklerde, memelilerin çoğunda olduğu gibi iki (XY) cinsiyet kromozomu yerine, tam on tane cinsiyet kromozomu olduğunu keşfetti. Üstelik kuşlarda bulunan ZZ/ZW kromozomları da vardı! Bu bulgular, hayvanı memeliler, kuşlar ve sürüngenler arasındaki bağlantı araştırmalarının merkezi yaptı.
20. yüzyılın başlarına kadar kürkü için avlanan, 1950’lerin ortalarına kadar dalyanlarda balık ağlarında boğulan ornitorenkler, sonradan koruma altına alındı. Neyse ki, henüz tamamen yok olmakta olan canlılara ait kırmızı listede değiller. Yine de, ne yazık ki, iklim değişikliğinden çok etkileniyorlar.
Ornitorenklerin ve çok zehirli komodo ejderlerinin sütleri, içlerindeki mikrop öldürücü özelliklerden ötürü inceleme altında, kim bilir belki de geleceğin süper antibiyotiklerinin kaynağı bu sütler olacak.

Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ornitorenk
https://www.theguardian.com/society/2018/mar/15/platypus-milk-unlikely-weapon-in-fight-against-superbugs
https://evrimagaci.org/ornitorenk-platypus-nedir-ornitorenkin-ve-memelilerin-evrimi-uzerine-71
https://en.wikipedia.org/wiki/Platypus
https://www.bbc.com/news/newsbeat-43415998
https://www.popsci.com/platypus-milk-bacterial-infections/