Forbes Dergisi finans, endüstri teknoloji, iletişim, bilim, siyaset, hukuk konularındaki içerikleriyle dünyada 68 ülkede 27 dilde baskısı bulunan prestijli bir dergi. On yıldır her sene “Forbes 30 altı 30” listeleri dünya çapında büyük ilgiyle takip edilir. “Forbes 30 altı 30” özel bir liste.

Pandemiye ve yarattığı tüm olumsuz duygulara ve paniğe rağmen 30 yaşının altında 600’den fazla girişimci, sporcu, bilim insanı, eğlence insanı daha iyi bir yarına inanıyor. Onlar olasılıklara ve olasızlıklara meydan okuyor. Sponsorlarla bağlantı kurup servet topluyorlar. Hepsinin bir hayali var ve hepsi gelecek vaat ediyor. Yeni ilaçlar, tedavi yöntemleri, sanat etkinlikleri, şovmenler, artistler, ırkçılık karşıtları, spor ve daha birçok dalda var olan gençler her şeyin farklı olacağının kanıtı. Hırsları ile yenilik peşindeler. Bu gençler sağlıkla sınanan bir dünyada durgun geçen bir dönemin ardından düşüncelerin karantinaya alınamayacağını biliyorlar. Güçlü istatistikler, güçlü raporlama sistemleri, güçlü inceleme ekipleri ile dünyanın çehresini değiştirmeye yardımcı oluyor. Listedeki isimler muhtemelen tanıdık değil. Önümüzdeki yıllarda adlarını sık sık duyacağız. Bu gençlerin sadece yenilikçi olmaları yetmiyor. Hepsinin ayrı ayrı vizyonları, çalışkanlıkları ve heyecanları da değerlendiriliyor. Üreten, düşünen, analiz ve sentez kabiliyeti yüksek, ülkesi ve insanlık için çalışanlar “Forbes 30 altı 30” listesine dâhil olabiliyorlar.

Bu yıl bu gençler, yine içlerinden biri tarafından fotoğraflandılar. 23 yaşındaki Gine göçmeni Mamadi Doumbouya deklanşöre bastı.

Üreten, düşünen, analiz, sentez kabiliyeti yüksek, ülkesi ve insanlık için çalışan bu gençlerin bazılarını tanıyalım


Sabrina Carpenter 

Sabrina Carpenter’ın hedefi EGOT [Emmy, Grammy, Oscar, Tonny]
Sabrina Carpenter 21 yaşında. Aktris. Yaşamını Los Angeles’da sürdürüyor. Özgür ruhlu. “Hayatımın nereye gideceğine ben karar veririm” diyor. Carpenter, pandemi dolayısıyla sakinleşen sektörde kamera arkasına da geçerek çalışmalarını hızlandırdı. İlk projesi kendi hazırladığı ve zoom üzerinden Netflix’e sattığı “Alice Harikalar Diyarı’nda” müzikali oldu. Hedefleri sorulduğunda, bir EGOT istediğini söyledi. Kısaca hem Emmy, hem Grammy, hem Oscar, hem de Tonny ödüllerini kazanmak istiyor.

Margues Brownlee ve “1 milyon abonelik” bir rüya…
Margues Brownlee 27 yaşında bir YouTuber. “10 yıl önce bana 1 milyon aboneye ulaşıp ulaşamayacağımı sorsaydınız, muhtemelen olmaz derdim” diyor. Eğlence bakış açımızı ve iletişim şekillerimizi değiştirmenin tam zamanı olduğunu düşünüyor. Brownlee, teknoloji ve endüstrisi hakkında yorumlar sunan bir kanalı yönetiyor. İlk videosunu Lisede iken harçlıklarını biriktirerek yaptı. Bilgisayarını parçaladı ve iç işleyişini anlamaya çalıştı. Yükseköğrenimini de teknoloji alanında tamamladı. Akıllı telefonlar, kulaklıklar, akıllı saatler, hoparlörler Brownlee’nin ilgilendiği konular arasında. Elon Musk, Bill Gates gibi ünlü isimlerle gerçekleştirdiği röportajlar büyük ilgi topladı.

Xiaoyın Qu

Xiaoyın Qu ve Xuan Jiang - Beklentiler aynı olunca iletişim kaçınılmaz…
“Her zaman gerçekten yaratıcı olduğumu hissettim. Diğer birçok insandan farklı şeyler yapıyorum.”
Xiaoyın Qu, doktor bir annenin kızı. Annesinin gitmek zorunda olduğu bir kongre için çektiği zorluklar, profesyonel etkinlikler için çevrimiçi bir mekân olan “Run The Word” projesinin ama fikrini oluşturdu. “Benzer türden beklentilere sahip kişilerin birbirleriyle tanışması, birbirleriyle konuşması için gereken adımları atması için buradayız” diyor. “Amacımız sadece onları birbirine bağlamak değil. Doğru konuşmaların doğru zamanda gerçekleşebilmesini sağlamak” diye devam ediyor. Pandemi sürecinde mekânların kapatılması ile sadece 5 kişiyle başlayan proje, bugün 45 kişiyle devam ediyor. On binden fazla sanal etkinliğe ev sahipliği yaptı. Xiaoyın Qu ile Xuan Jiang sponsorlardan yüklü miktarda para toplamayı başardılar.

Dan Levya ile dondurulmuş gıdalara son…
Henüz 28 yaşında.
“Ailem Amerikan rüyasını yaşadığı için çok şanslıyım.” Bu cümle, 13 yaşındayken iş bulmak için yaşı hakkında yalan söyleyen Dan Levya’ya ait. Meksikalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Levya yükseköğrenimini otel işletmeciliği dalında tamamladı. 13 farklı ülkede staj yaptı. Üniversite arkadaşları ile birlikte yeniden canlandırmayı başardıkları “Wings Over” lokanta zincirinde logosundan menüsüne kadar her kademesinde yenilikler yaptı. Dondurulmuş et ve tavukları menüden çıkarttı. 40’a yakın noktadan hizmet veriyorlar ve yeni lokasyonlardan da hizmet vermek üzere, hazırlıklarını yapıyorlar. Marka büyük bir değişim süreci yaşıyor ve Dan bu değişimin baş mimarı, hayalleri ve azmi ile…. Dan seyahat etmeyi, müziği ve taco yemeyi seviyor.


Fisayo Longe

Yolu Türkiye’den geçen modacı Fisayo Longe
Moda ve sanatın geleceğini yaratıyor ve tasarlıyor.
Fisayo İngiltere’de doğdu. Çocukluğunu Nijerya’da geçirdi. Eğitim hayatı için tekrar İngiltere’ye döndü. Hukuk okurken moda ve seyahat tutkusu ile farklı sektörlere yöneldi. Bir süre sonra “Kai Collective” şirketini, annesinden aldığı ödünç para ile kurdu. Önceleri işler pek yolunda gitmese de 2021’de giydiği ve sosyal medyada paylaştığı bir “Kai tasarımı”, markayı patlama noktasına taşıdı. Kendisine doğal gelen, keyif ve heyecan duyduğu bir işte çalışmak, azmini ve yaratıcılığını kullanmak Fisayo’nun öncelikleri arasında. Kariyerinin başında yolu Türkiye’den de geçen Fisayo ülkemizden harika kumaşlar aldı. Fisayo, kadınların sadece evlilik için hazırlandıkları Nijerya’da büyüdü. Kadınlara güven aşılamayı amaçlayan bir moda markasının yaratıcısı olan Fisayo Longe, aile içi şiddet mağdurlarına tıbbi ve psikolojik hizmetler sağlayan iki Nijeryalı oluşum tarafından destekleniyor.

Ben Simmons, “Spor, daima spor, her zaman spor…”
Basketbol sahalarında bir dev adam. Spora çok küçük yaşta babasının teşviki ile başladı. Futbol ile basketbol arasında kısa bir süre bocalasa da basketbol onun hayatında önemli rol oynadı. “Erken yaşta topa hâkim olmaya teşvik edildim” diyor. 5 yıllık sözleşmeye imza atarak hatırı sayılır bir servetin sahibi oldu. Kısa süre önce bir performans teknolojisi şirketine yatırım yaptı. “Buradaki stratejim basit: bildiğim ve inandığım şeye yatırım yapmak,” diyor. Simmons: “Bence e-sporun geleceği NBA'deki sporcular kadar güçlü.” Sporda sınır göstermenin sınırları zorlamanın önemini vurgulayan Ben Simmons için gelecek oldukça parlak gözüküyor.

Maddie Hall için bitkiler bir aile geleneği
Bitkilerle çalışmak bir aile geleneği. Büyük annesi botanikçi, annesi ise çiçek üreticisi. Amcasını ise “oduncu” olarak nitelendiriyor.
“İklim değişikliği şu anda toplumun karşı karşıya olduğu en büyük varoluşsal tehditlerden biri” diye düşünen Maddie Hall, iklim değişikliklerine çare ararken kendini ağaçlarla çalışırken buldu. Genetiği değiştirilmiş kavak ve çam ağaçları, atmosferdeki karbondioksiti daha fazla emiyor. Bu ağaçlar sadece iklim değişikliğine yönelik bir çözüm geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda daha dayanıklı ahşap üretiyor. Maddie Hall bu süreçte “Forbes 30 altı 30” listesine girmeyi çoktan hak ediyor.

 

Chirag Kulkarni

Chirag Kulkarni
- İlaçlarımı kapıma kadar getirin
Son yılların en zor günlerinde eczanelerde uzayan kuyruklardan bıkan Kulkarni, çevrimiçi bir sistem kurmayı başardı. “Milyonlarca tüketici mağdurdu” demekle yetinmiyor. “Reçetelerin aynı gün teslim edilmesine ek olarak, birçok dilde soruları yanıtlayan yetkili bir personel ağına sahibiz” diye ekliyor. Mendly uygulaması günümüzde yetmiş binden fazla hastaya hizmet veriyor. Geliri tahmin etmek pek de kolay değil. Pandemi sırasında ilaç sektörünün hizmet kalitesinin önemi ve temas etmeden ilaca ulaşma adına atılan bu adımla Kulkarni, “Forbes 30 altı 30” listesine hakkı ile giriyor.

Jalaiah Harmon - Dans, yaş renk cinsiyet dinlemez
Jalaiah Harmon henüz 15 yaşında. “Forbes Under 30” listesine, Tik Tok’da yaptığı dans koreografisine gösterilen büyük ilgiden dolayı girdi. Başlangıçta dans figürleri ve rengi yüzünden yadırgansa da siyahi ırkın müzik ve dans ile olan bağının kuvvetli olduğu düşüncesini bir kez daha kanıtladı.
“I Am: Jalaiah” adlı yeni bir belgesel dizisiyle hayranlarına hayatının farklı bir yönünü göstermeyi umuyor. “Ben de diğer gençler gibi bowling oynamaya, buz pateni yapmaya gidiyorum. Çoğu zaman tanınıyorum ama bu beni hiç değiştirmiyor. Ailesini seven her gün film seyretmekten hoşlanan bir gencim. Yaşıtlarımın yaşadıklarının aynısını yaşıyorum” diyor. Harmon, ünlülerle tanıştı, dans dersleri vermeye başladı. Genç kadınların haklarını savunan bir sitenin yüzü oldu. Harmon, “Siyahi yeteneklere dair bakış açıların değişmesine katkıda bulunmak istiyorum. Bu, gerçekten bir dünya meselesi” diyerek “Forbes Under 30”nin en genç yeteneği olarak listede. Irk ayrımcılığının sona ermesi için sosyal medyadaki birçok platformda çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Sayılarla “Forbes 30 altında 30”
Bu yılki listede yer alan kişilerin neredeyse yarısı kendini renkli bir insan olarak tanımlıyor.
Bu yılki adayların %40’ı kadın ve %1’i ikili.
Bu yılki adaylar arasında göçmenler çoğunlukta.
Bu yılki adaylar Arjantin, Etiyopya, İran, Kazakistan, Myanmar, Pakistan, Senegal, Sırbistan, Sudan, Suriye ve daha pek çok ülkeden ve New York, San Francisco, Los
Angeles, Boston, Washington DC ve Toronto gibi şehirlerden geliyor.
Bu yılki listede en genç aday 15 yaşındaki Jalaiah Harmon.
Bu yılki adaylar 10 milyon doların üzerinde öğrenci borcuyla mezun oldu. Bugüne kadar yarısını ödediler.

Kaynakça:
http://www.forbes.com
https://tr.wikipedia.org
https://www.sabrinacarpenter.com
https://www.glusea.com
https://wwww.itechpost.com
https;//celebrtynetworth.com
https://www.entrepreneur.com
http://www.bellamaijstyle.com