Bodrum müzeleri denince akla Sualtı Arkeoloji Müzesi, Zeki Müren Müzesi, Bodrum Denizcilik Müzesi ve Maousolos Anıt Müzesi gelir. Yakında bunlara Bodrum Süngercilik Müzesi eklenecek. Artemisia Sergi Salonu’nun bitişiğindeki binada yer alacak ve Bodrum’un süngercilik tarihini gelecek nesillere anlatacak olan müzenin kurulması için protokol imzalama töreni, 8 Ağustos 2022 tarihinde Bodrum Kalesi’nin batı hendeğinde gerçekleştirildi. Törene Bodrum Belediye Başkanı Sn. Ahmet Aras, Bodrum Kaymakamı Sn. Bilgehan Bayar, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sn. Selen Cambazoğlu, Müze Sponsoru Sn. Mustafa Cem, Bodrum’un son süngercisi “Aksona Mehmet” lakaplı Sn. Mehmet Baş ve tiyatro sanatçısı Sn. Utku Erişik katıldı. Vatandaşların ücretsiz katılabildiği etkinliğe ben de gittim ve konuşmaların kulak misafiri oldum.
Utku Erişik’in teatral sunumu ile başlayan etkinlikte ilk konuşmayı Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Sn. Selen Cambazoğlu yaptı. Konuşmasına kendi ailesine ait bir anı ile başlayan Cambazoğlu, Bodrum’un sualtı arkeolojisinin dünyada bir bilim dalı olarak doğduğu yer olduğunu belirtti. Cambazoğlu, “Mustafa Cem gibi kişiler bize güç veriyor ve motivasyonumuzu artırıyorlar. Kültürel mirasımızı korumak için katkı veren böyle insanlar, toplumsal iyileşmeye de alan açıyor. Uzun yıllardır söylemlerde olan Süngercilik Müzesi için bir somut adım atıyoruz ama bugüne gelene kadar son bir sene içinde Belediye Başkanımız ve Mustafa Cem ile birçok toplantı gerçekleştirdik” dedi.
Sıradaki konuşmacı ise Bodrum’un son süngercisi “Aksona Mehmet” lakaplı Mehmet Baş idi. 15 yaşından beri sünger avcılığı yapan Baş, “İyi ki bu muhteşem deniz kültürünün içinde hamurum yoğrulmuş. O gün bugün, 58 yıldır bu iskeledeyim. Sünger kültürünü gelecek nesillere aktarmayı omuzlarımda borç biliyorum, onu yapmaya çalışıyorum” dedi.
Müzenin sponsoru Sn. Mustafa Cem, “Biz sünger avcılarının ve ailelerimizin anlatacakları hikâyelerimiz var. O kadar çok ki, binlerce sayfa. İleriki zamanlarda müzemizin yapacağı etkinliklerde bu hikâyelerimiz sizlerle paylaşma fırsatı bulacağımızı umuyorum” şeklinde ifade etti.
Bodrum Belediye Başkanı Sn. Ahmet Aras “Tarihimize, kültür mirasımıza sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için Süngercilik Müzesi protokolünü imzalamak adına burada toplandık. Yönetime geldiğimiz ilk günden beri attığımız her adımda hep kültüre, sanata, tarihe önem vermeye çalıştık” diyerek Bodrum’a 10 tane müze hedefinin olduğunu belirtti. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Oğuz Alpözen’e teşekkür atfında bulunan Aras, “Bodrum’da hepimiz endişeleniyoruz, Bodrum’un geleceği nasıl olacak, acaba bu güzel coğrafyayı tarumar mı edeceğiz? Bizim diğer bir amacımız, büyüyen Bodrum’u korumak” şeklinde eklemelerde bulundu.
Son konuşmacı olan Bodrum Kaymakamı Sn. Bilgehan Bayar, “1930’lardan sonra Girit’ten gelen soydaşlarımız, Kale’nin doğusundaki Kumbahçe mahallesine yerleştiler. Bu insanların buralarda toprakları yok, toprak olmayınca da mecburen, Girit’teki deniz tecrübesi sayesinde deniz konusunda çok mahirler ve süngerciliğe devam ediyorlar. Sezon açıldığında giden süngerciler altı, yedi, sekiz ay buralarda yoklar ve giderken eşleri arkalarından dualar ediyorlar sağ salim gelsinler diye” açıklamalarında bulunarak “Şehirlerin kimlik yapan çeşitli alt başlıkları vardır yani şehrin kimliğini oluşturan çeşitli sektörler vardır, kişiler vardır, konular vardır, mekanlar vardır onlardan bir tanesi süngercilik. Dolayısıyla bu kültürü gelecek nesillere aktarma çok önemlidir” şeklinde konuşmasını bitirdi.
Ahmet Aras, Mustafa Cem, Bilgehan Bayar ve Selen Cambazoğlu’nun birlikte protokol masasına oturarak müzenin kurulması için gerekli imzaları atmalarından sonra ziyaretçilere açık büfede yöresel mutfağın yemekleri ikram edildi.