Dünyada sayılı, Türkiye’de ise bu ölçekte en büyük hareketli model sergisi olan “İstanbul Tarihî Yarımada Model Sergisi”, İstanbul Sütlüce’de Miniatürk Müzesi içerisinde yer alan 500m2’lik kapalı alanda sergilenmeye başladı. Üç bölümden oluşan sergi, ilk 40 gün içerisinde 20.000 ziyaretçiyi ağırladı.



Video Mapping
Sergi girişindeki özel bölümde, Osmanlı ve Bizans dönemine ait 1.000’e yakın sanatsal ve kültürel görselin kullanıldığı ve 4 dakika süren, müzik eşliğinde büyüleyici bir video mapping uygulaması yer alıyor.

Sergi
Bir zamanlar Roma İmparatorluğu ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi olan İstanbul’un 400.000 m2’lik en tarihî bölgesi, Modelport’un 1/87 ölçekte üretilen hareketli modelleriyle 10.000 figür ve 50.000 led ışık yardımıyla yeniden canlandırılıyor. Tarihî kaynaklara dayanılarak, 5 yılda tamamlanan bu devasa serginin her 30 cm2’sinde bir başka öykü hareketli olarak izlenebiliyor.


Sergi, 16. ve 19. yüzyıllar arasındaki 400 yıllık bir dönemde Topkapı Sarayı’ndan Sultanahmet Camii’ne kadar olan bölgede yaşanan hayatı canlandırıyor. Ziyaretçiler, serginin çevresinde yer alan interaktif ekranlardan ve kare kodları cep telefonlarından okutarak Türkçe dışında 7 dilde bilgi alabiliyor. Yerli ve yabancı her yaştan ziyaretçiye hitap eden sergide 10 dakikada bir, gece gündüz döngüsüne tanık olunuyor.



“Serginin Nasıl Yapıldığının Sergisi”
Modellerin yapım sürecinin gösterildiği bu alanda, projenin geliştirilmesinden modellerin ortaya çıkmasına kadar geçen tüm aşamalar, modelcilerin gerçek malzemeleri sergilenerek anlatılıyor. Ziyaretçiler bu bölümde 3 boyutlu yazıcılarla modellerin nasıl yapıldığını görebiliyorlar.


Serginin kurucusu Murat Soysal
Murat Soysal, model şehirler kurmaya 8 yaşında başladı. 18 yaşına geldiğinde kurduğu hayalî şehirler odasına sığmıyordu. Uzun yıllar çok uluslu bir reklam şirketinde çalıştı. Ardından profesyonel modelciliğe soyundu. “Teknolojik modelcilik” alanındaki ilk projesi olan “Günümüz İstanbul Sirkeci Sergisi”ne 2012’de başladı, 2014’de tamamladı. Bu noktadan itibaren model projelerinde geleneksel teknikleri bir tarafa bırakıp, elektronik devrelerden, step motorlardan, yazılımlardan ve üç boyutlu yazıcılardan yararlanmaya başladı. Bu sayede yaptığı modeller hareket kazandı. Bugün Modelport, İstanbul’daki atölyelerinde kitleleri etkileyecek ve şaşırtacak düzeyde birçok sergi projesinin üretimini yapmaya devam ediyor.

Ziyaret gün ve saatleri: Haftanın 7 günü, 10.00-19.00
Biletler: Müze Gişelerinde: Öğrenci: 70TL / Tam: 120TL
Ayrıca: İnternet üzerinde www.passo.com.tr / www.modelport.com / www.miniaturk.com.tr
Instagram (IG): tarihiyarimadamodelsergisi