Yay burcu Zodyak’ta 9. Evi temsil eder. Ateş elementinde değişken bir burçtur. Koç ve Aslan ile birlikte ateş üçlüsünü tamamlar. Bunların içinde en değişken özelliklere sahip olan tek burçtur. Optimist, keyifli, neşeli, havai, maceracı, sırtında çantası her an gezmeye tozmaya açık bir yapısı vardır. Bu özelliği nereden gelmektedir peki? Tabii ki kendisinden sürekli genişlemesini, büyümesini isteyen Jüpiter’den... Ne de olsa Jüpiter sayesinde şeytan tüyüne de sahiptir. Şans ve fırsatlar çoğu zaman yanındadır. Bunları iyi kullanmayı bilirse aslında yaşamda büyük başarılar yakalayabilir.

Yaylar nüktedan, arkadaş canlısı ve gezgindirler. Yeni kültürleri keşfetme, yabancılarla iletişimde bulunma, eğitime, bilime, kültüre son derece önem verirler. Yaylar yabancı dillere eğilimlidir. Yüksek akademik kariyer yapmak, kendini sürekli geliştirmek, ufkunu açmak, bilgisine bilgi eklemek, spiritüel öğretilerde ustalaşmak, hukukla da yakından ilgilenmek isterler.

Yay’ın filozof yanı da meşhurdur. Çevresine güzel tavsiyeler verebilen, gerektiğinde çocuk, gerektiğinde büyük ve bilge gibi davranabilen yanı vardır.

Peki Yay’ın gölgesi nedir?
Tabii ki abartması... En uca gidebilmesi... Bu da haritasında gizlidir tabii ki. Gezegen etkileşimlerine bağlı olarak bir Yay bazen ipin ucunu öyle bir kaçırabilir ki, dozunu aşar ve yoldan çıkabilir. Bunu bilmesi ve engelleyebilmesi önemlidir. Yay’ın aşırısı çok tembel olabilir. O kadar optimist olabilir ki, hiçbir şeyi umursamamaya kadar gidebilir. Gününü yaşar ve gerisini düşünmeyebilir. Kendi rahatına aşırı düşkünlük geliştirebilir. Umursamaz tavırları fazlalaşabilir. Tabii ki, bu davranışlar eninde sonunda kendisine ok gibi geri döner ve zararlı çıkar. Aşırı fanatizm de geliştirebilir. Yayılmaya, genişlemeye çok müsait olduklarından her konuyu yayıp büyütebilirler. Bilimi, ahlakı, edebi yayarlarsa ne ala bunun tam tersi kötü alışkanlıkları da yayıp büyütebilirler. Bunun dengesini çok iyi ayarlamak lazım. Bir Yay daima bilmelidir ki, genişleyip büyümeye eğilimi var. Bunun için farkında olarak hareket etmeye çalışmalıdır.

Yaylar kolaylıkla kilo alıp verirler. Genelde kilo sorunları olur. Baldırlar, kalçalar, uyluklar, hormonlar ve karaciğer Yayla ilgilidir. Kalçalarda genişleme, karaciğer yağlanması, hormon dengesizlikleri yaşayabilirler. Çok iyi vücutçular da Yaylardan çıkar bu arada. Yöneticisi Jüpiter’e bakarsak bunun en iyi örneğidir. Olympos’un tepesinde oturan tanrıların kralıdır. Kaslı vücuduyla meşhurdur. Bir Yay iyi spor yapar tüm ateş burçları gibi ve yay gibi çevik olur. Kaslarını kolaylıkla büyütüp genişletebilir.

Yay burcunu gezegene göre tanımlarsak şayet…
Güneşi Yay olanlar gezip tozmaktan, seyahat etmekten ve yabancı kültürleri öğrenmekten mutluluk duyarlar. Ay’ı Yay olanlar ise eğitim, özellikle yüksek eğitim konuları onlara haz verir. Venüs’ü Yay olanlar yurt dışından para kazanabilir veya yabancı eşleri veya sevgilileri olur. Merkür Yay burcunda zayıf çalışır. Abartılı bir zihni gösterir. İletişimde zorluklar yaşayabilir. Konuları uzatabilir. Yurt dışında eğitim yapmak ister. Yabancılarla iyi anlaşır. Mars Yay burcunda risklidir. Hızlı araba kullanan kişiler olur. Kazalara açık olabilirler. Hız tutkuları olur. Satürn’ü Yay’da olanlar fanatizme çok yatkın olur. Disiplini, kanunları ve kuralları abartabilirler. Aşırıya kaçarlar. Neptün’ü Yay’da olanlar ise hayal gücü fazla olanlardır. Aynı zamanda her türlü bağımlılığa çabuk yakalanabilirler. Dikkatli olunması gereken pozisyonlardır. Jüpiter Yay burcunda iyidir. Kendi yönettiği burçta olduğu için kişi okumaya ve kendini geliştirmeye çok açıktır. Yüksek eğitim mutlaka yapar. Çoğu kez birden fazla üniversite okur. Meşhur akademisyenlerde, profesörlerde bulunan bir özelliktir. Pluton Yay’da ise kişi eğitim öğrenim, din, felsefe ile değişip dönüşür.


Jüpiter diğer adıyla Zeus tanrıların en güçlüsüdür
Annesi, dünyanın annesi olarak kabul edilen aynı zamanda zenginlik ve bolluk tanrıçası olan Ops, babası ise tarım tanrısı olan Satürn’dür. Jüpiter’in beş kardeşi daha vardır. Bunlar deniz tanrısı Neptün, yeraltı tanrısı Pluto, ocak tanrıçası Vesta, doğum tanrıçası Juno ve tarım tanrıçası Ceres’tir. Bir tanrı olan Atlas’a evreni taşıma görevini o vermiştir. Ayrıca Romalıların büyük bir sevgiyle taptıkları yüce tanrılarından biridir.

Tanrıların içinde neredeyse en çapkınıdır. Birçok ilişkiden birçok çocuğu olmuştur. Tanrıların Tanrısı Zeus, Roma mitolojisinde Jüpiter olarak bilinmektedir. Beyaz, uzun ve dalgalı saçları ve sakallarıyla betimlenir. Gök ve gök gürültüsü ile ilişkilendirilir. Jüpiter’in tam adı Jüpiter Optimus Maximus’dur.

Anlatılara göre, Satürn’ün en büyük korkusu çocuklarının ondan daha büyük tanrı ve tanrıça olup onu alt etmeleridir. Bu yüzden çocuklarını küçük yaşlarda tek lokmada yutar fakat annesi Ops, sıra Jüpiter’e geldiğinde, kumaşlara sarılmış bir taş parçasını Satürn’e verir. Bu taş Satürn’ün midesini çok bulandırır ve Satürn kusmak zorunda kalır. Kusmasıyla birlikte çocuklar da midesinden çıkıverir. Çocuklar babalarına onlara yaptığı ihanetten dolayı çok sinirlenir ve hepsi birlikte Satürn’ü alt ederler. Bu şekilde babalarının en büyük korkusu gerçekleşmiş olur. Daha sonra kardeşler evreni kendi aralarında paylaşırlar.

Jüpiter, kız kardeşi Juno ile evlidir fakat eşi Juno’nun kıskançlığına rağmen evlilik dışında da birçok kadınla ilişki yaşamış ve çocukları olmuştur. Çocukları; Diana, Venüs, Proserpina, Apollon, Mars, Vulkan, Merkür, Liber ve Minerva’dır.

Romalılar, Jüpiter’e ibadet etmek için Capitoline Tepesi’nde bilinen en büyük tapınak olan Jüpiter Optimus Maximus tapınağını inşa ettiler. Burada ibadet için Jüpiter’e yemekler sunarlardı, kurban keserlerdi ve dua ederlerdi. Genellikle uzun sakallı, olgun ve kaslı bir adam olarak tasvir edilen Jüpiter ile ilgili diğer semboller arasında meşe ağacı ve kartal da bulunur. Romalılar, kartalların davranışlarının Jüpiter’in düşüncelerini temsil ettiğini düşünürdü bu nedenle kartal Jüpiter’in en bilinen sembolleri arasında yer alırdı. Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek, yıldırım Zeus’un emri altındadır. Gökteki nesnelerin uyumu, yeryüzündeki düzen, bilgelik Zeus’a bağlıdır. Ölümlüler ve ölümsüzler onun buyruğu altındadır. Zeus’un adına her zaman Kronosoğlu ve Olymposlu sıfatları eklenmiştir. Elinde Kykloplar’dan aldığı yıldırım demetini tutar. Yanında kutsal kuşu olan kartal vardır. Krallık gücünü simgeleyen asasını kime verirse o kral olur. Zorda kalanlara, gariplere sevgi ve saygı gösterilmesini ister. Bu nedenle adalete dayanan insanca bir düzenin kurucusu ve koruyucusudur. Ulusların bağımsızlığının koruyucusudur.

Astrolojide Jüpiter
Yay ve Balık burçlarını yönetir, İkizler burcunda zarar görür, Oğlak burcunda düşüşte olduğu ve Yengeç burcunda yüceldiği pozisyondadır. Perşembe gününü yönetir. Burçlar kuşağındaki seyahatini 12 yılda tamamlar. Yılda 120 gün geri hareket eder. Bir günde 0 derece 5 dakika kadar hareket eder. Mars dışında tüm klasik gezegenlerle dost bir ilişki kurar. Jüpiter’in astrolojide temsil ettiği konular; bolluk, bereket, şans, talih, kazanç, büyümek, büyük para, finans göstergesi, spor, felsefe, inançtır. İnançlar, yüksek eğitim, umut, zenginlik, bilgelik, ahlak, etik değerler, erdem, hukuksal konular, kanuni işler, bereket, adalet, barış, ahlak, hoşgörü, affetme, genişleme, yayılma, rahipler, sporcular, üniversite eğitmenleri, dekanlar, yargıçlar, avukatlar, burjuva sınıfı, yayınevleri, camiler, ibadet yerleri ilgi alanlarıdır. Her şeyi abartan, çoğaltan bir tarafı da vardır.

Astronomide Jüpiter
Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir. Büyüklük ve çeşitlilik açısından en zengin uydu sistemine sahip gezegendir. Güneş Sistemi’nin en büyük gezegen uydusu Ganymede, Jüpiter etrafında dönmektedir. Jüpiter Güneş’ten yaklaşık olarak 778 milyon km uzaklıktadır. Jüpiter, yüzeyi Dünya gibi katı bir yapıya sahip olmayan bir gezegendir. Devasa girdaplı bulutlarla kaplıdır.