Ülkemizin tarih sayfalarında acı haber olarak anılacak, 30 Ekim Cuma günü… Saat 14.51’de Ege Denizi’nde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, büyüklüğü 4’ün üzerinde 45 artçı olmak üzere, toplam 1713 artçı sarsıntı yaşandı.

Depremde 114 kişi hayatını kaybederken, 1000’in üstünde vatandaş yaralandı. Depremin gerçekleşmesinin hemen ardından GEA Arama Kurtarma ekibi, AFAD koordinasyonunda yürütülen arama kurtarma ve insanî yardım çalışmalarına destek vermek üzere İzmir’e ulaştı. İlk çalışmalarını sabah saatlerine dek, Manavkuyu Mahallesinde sürdürürken, 02.00’de gelen yeni ihbar üzerine Bayraklı, Mansuroğlu Mahallesi’ndeki Doğanlar Apartmanı enkazında da eş zamanlı arama kurtarma çalışmalarına başladı. Yoğun çalışmaların ardından, saat 13.00 sularında Seher Perinçek adlı bir anne ve onun enkaz altındaki çocuklarının kurtarılmasını sağladı.

Önce, toplumumuzun bir bireyi olan Cem Behar ile söyleşi yapmaktı niyetimiz. Annesine ulaştığımızda bize GEA’da çalışan bir kişinin telefonunu verdi. O kişi de, prensipte GEA’nın her zaman bir ekip olarak anılmasını tercih ettiklerini, medyada aralarından bir kişinin ön plana çıkmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Bu, insanî ve ince bakıştı.
Böylece, Şalom DERGİ okurları için, herkesin merak ettiğini düşündüğümüz soruları tüm GEA ekibine yönelttik, yanıtladılar…

Toprak Ana anlamına gelen GEA, 1994 senesinde tamamı gönüllülerden oluşan bir arama kurtarma, ekoloji ve insanî yardım grubu olarak kuruldu. 1999’dan beri INSARAG (Birleşmiş Milletler Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu) üyesi. GEA, ulusal ve uluslararası alanda yaşamı tehdit eden bütün felaketlerde, afet sonrasında enkaz altında kalmış insanlara ulaşmak için arama kurtarma operasyonları gerçekleştirmekte, ihtiyaç halinde afet bölgesinde tıbbi ve insanî yardım faaliyetlerini sürdürmeye devam etmekte.

1000’in üzerinde gönüllüsü olan GEA ekibi kimlerden ve hangi yaş grubundan oluşuyor? Bu ekibin bir parçası olabilmek için ne gibi kriterler gerekir?
Ekibimizin tamamı gönüllülerden oluşmaktadır. Ekibimizde her meslek grubundan ve her yaş grubundan gönüllülerimiz bulunmaktadır. 18 yaş üzerinde olan herkes ekibimize katılmak üzere başvuruda bulunabilir. Öncelikle GEA Temel Arama Kurtarma Eğitimlerinin tamamlanması gerekmektedir, daha sonra ileri eğitimler ve tatbikatlar gerçekleşmektedir.


İzmir depreminden...

GEA’nın kuruluş ilkeleri, din, dil, cins, ırk, sosyal statü ayrımı gözetmeksizin afetlerden etkilenmiş, ihtiyacı olan kişilere yardım etmek, doğal felaketlere hazırlıklılığı geliştirmek, gönüllü hizmet değerlerini aktif çalışmalarla birleştirmek ve insanın doğanın bir parçası olduğu gerçeğini göz önüne alarak yaşayan dünyayı korumak için faaliyetler organize etmek.

GEA’yı diğer gönüllü yardım kuruluşlarından ayıran en büyük özelliği nedir?
GEA, üyelerinin tamamı gönüllülerden oluşan bir sivil toplum kuruluşudur. Felsefenin, hayata uygulanan erdemler ve pratik değerler bütünü olduğunu vurgulayarak arama-kurtarma-ekoloji-insanî yardım ve sosyal kampanya faaliyetleri alanında çalışmalar yapmak üzere kurulmuştur. GEA’yı bir yardım kuruluşu olarak değil, bireyin kapasitelerinin ve insanî erdemlerin gönüllü hizmet yoluyla pratiğe ve topluma faydalı hale dönüşmesini amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyoruz.

1999’dan itibaren Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nden eğitimler alan GEA Ekibi, Japon Hükümeti’nin davetiyle 2 kez Japonya’da eğitim aldı. İngiliz Hükümeti’nin katkılarıyla, RAPID UK ekibiyle 6 ortak tatbikat gerçekleştirdi. İngiliz, Japon ve Alman Sivil Savunmaları ve El Salvador ordusu ile ortak eğitimler yapan GEA, Tayland, Endonezya, Avusturya, Fransa, İspanya, Yunanistan ve Meksika’dan davetler alarak, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarına eğitimler verdi.

Birlikte eğitim yaptığınız diğer ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, acil durumlarda uygulanan işbirliği protokollerinizden birkaç örnek verebilir misiniz?
Almanya, İspanya, İngiltere, Japonya, Endonezya, İsviçre gibi ülkelerde beraber işbirliği yaptığımız gönüllü arama kurtarma ekipleri bulunmakta. Aynı zamanda uluslararası afetlerde BM ile de koordineli olarak faaliyet gösteriyoruz.

İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa, Van illerinde tam donanımlı ve eğitimli arama kurtarma ekipleri oluşturan GEA’nın, İzmit ve Adana şehirlerinde de kurtarma operasyonlarına katılmak için hazır destek ekipleri bulunuyor.

Yüze yakın sayıda arama kurtarma operasyonlarına katıldınız. Bu çalışmalarda biriken tecrübelerinizi ne şekilde değerlendiriyorsunuz?
GEA olarak afetlerdeki çalışmalarımız boyunca edindiğimiz 26 yıllık tecrübeyi yine topluma fayda sağlayacak eğitimlerde kullanıyoruz. Okullarda, kurumlarda ve halka açık seminerlerde ücretsiz olarak verdiğimiz Depremle Birlikte Yaşam eğitimleri tecrübelerimiz sonucunda oluşmuş eğitimlerdir. Ülkemiz deprem kuşağında ve bizler de bu eğitimlerle toplumda depremle birlikte yaşamaya yönelik farkındalığı ve hazırlıklılığı artırmayı amaçlamaktayız. Aynı zamanda tecrübelerimizi felsefe ve psikoloji ile destekleyerek, kendimizi yönetmeye, krizlerle ve zor zamanlarla başa çıkmaya yönelik seminerleri de ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz.

GEA Eğitimleri: Depremle Birlikte Yaşam, Deprem Kriz Yönetimi, Korku-Panik, Yangın ve Yangından Korunma, Bombalı Saldırılarda Yapılması Gerekenler ve Yapılmaması Gerekenler, Acil Durum Yönetimi, Hafif Arama Kurtarma Eğitimi, Ağır Arama Kurtarma Eğitimi, Takım Kurma ve İletişim, Afet Psikolojisi, Survival, İkaz Alarm.

GEA eğitimleri ne zaman, kimlere ve ne şekilde düzenleniyor?
Eğitimler seminer dizisi halinde verilmektedir ve bir yıl içerisinde farklı zamanlarda açılmaktadır. Duyurularını sosyal medya hesaplarımız üzerinden gerçekleştiriyoruz ve başvuran herkes eğitimlere başlayabilir. Normal koşullarda yüz yüze sınıf eğitimi şeklinde yapılıyor ancak pandemi döneminde olmamız nedeniyle Temel Arama Kurtarma Eğitimleri online olarak gerçekleştirilmekte. Eğitimler gönüllü üyelerimiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.


Cem Behar

İzmir’deki 30 Ekim depreminde arama kurtarma ekibinde takım liderlerinden biri de Cem Behar’dı. Ekip liderinin görevi nedir ve liderliği her çalışmada farklı biri mi üstleniyor?

Ekip içerisinde farklı şehirlerde takım liderlerimiz bulunuyor. Operasyonlarda müsaitliğimize ve olayın detaylarına göre farklı takım liderleri görev alıyor. Bir takım lideri, operasyonun en başından itibaren ekibin güvenli ve etkin bir şekilde arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirmesinden sorumlu. Bunun içerisinde AFAD veya farklı ülkelerdeki yerel yöneticilerle kurtarma planlarının yapılması, koordinasyon, ekip içindeki sağlık, lojistik ve insanî yardım fonksiyonlarının yönetilmesine kadar pek çok konu giriyor.

Eve döndüğünüzde, can kurtarmanın verdiği mutlulukla birlikte, enkaz altından çıkarttığınız cansız bedenlerin yarattığı travmayla baş etme yöntemleriniz nelerdir?
Bir kurtarma operasyonunda her türlü durum ile karşılaşabiliyoruz; mucizevi kurtuluşlar ya da hayat kayıpları arama kurtarmanın doğasında var. Operasyon ekibi üyelerimize bunu uzun ve detaylı eğitimlerde aktarmaya ve onları bu durumlara hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Kişinin yaşam ve ölüm ile ilgili daha önce düşünmüş olması, duyarlılık geliştirmesi çok önemli, bunun için felsefe ve psikoloji çalışıyoruz.
Şunun farkındayız; en büyük sıkıntı, afet anında ihtiyacı olan kişilere yardımcı olamamak. O yüzden fiziksel ve psikolojik olarak hazırlıklı olmamız, sık sık eğitim yapmamız ve özellikle depremle ilgili yapılması gerekenleri toplumla paylaşmamız gerekiyor. Sanırız bu şekilde uzun yıllar devam edebiliyoruz.

ŞALOM DERGİ ekibi olarak, kurtarma çalışmalarınızda yaşama kattığınız canlar ve verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için hepinize teşekkür ederiz.

Deprem öncesi, deprem esnasında, enkaz altında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler bilgilerine, https://gea.org.tr/depremle-birlikte-yasam-icin-pratik-bilgiler/ adresinden ulaşabilirsiniz.