Bir filmin Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) yapımı olup olmadığını anlamak kolaydır. Filmin başında heybetli kükremesi ile seyirciyi selamlayan aslanı görürseniz, tamamdır. Ben oğullarım küçükken onlarla Tom ve Jerry seyrederdim, aslan şimdiki filmlerdeki kadar korkutucu şekilde kükremezdi. Acaba neden, dediğimde, tuhaf ve komik bir gerçeği öğrendim. Ormanların Kralı olarak bilinen aslanların kükremesi yeterince vahşi ve görkemli değilmiş!!! O yüzden de 1980’lerden beri, MGM filmlerinde bir aslan değil, bir kaplan kükrüyormuş! Zaten Tom ve Jerry’lerdeki aslan da şimdiki aslan değilmiş, çünkü MGM filmlerinin logosu için 1 değil, 7’den fazla aslan rol almış. En iyisi zamanı başa saralım ve logodaki aslanların hikâyesini öğrenelim.


MGM’in ilk aslanı Slats’ın yer aldığı bir logo


Aslan Leo logosu
1917’de reklamcı Howard Dietz, Samuel Goldwyn’in sahibi olduğu Goldwyn Pictures Corporation için Aslan Leo logosunu tasarladı. Mezun olduğu Columbia Üniversitesi’nin spor takımı “The Lions” (Aslanlar)’dan ilham aldı. Resmi çekilen ilk aslan Dublin Hayvanat Bahçesinde doğmuş olan Slats’dı. Slats sinema perdesinde hiç kükremedi. Çünkü zaman, sessiz film dönemiydi. 1924’te “Goldwyn Pictures” bir ortaklığa dönüşüp, “Metro-Goldwyn-Mayer” olduğunda da, Slats logoda kalmaya devam etti.


Aslanın fotoğrafları gerçekti, fotoğrafların çekilmesi aslanın burnunun dibine kadar girmeyi gerektirmişti. Seyirciler aslanın görüntüsünden çok heyecanlanmıştı, ne şayialar çıktı: Çekimler sırasında bir çift hırsız sete girmiş, aslan onlara saldırmış ve yaralamış; yok öyle olmamış, aslan eğitmenini ve iki asistanını öldürmüş... Bunların hiçbiri olmadı. Sesli filmlerin gelişi ile birlikte, o güne kadar filmlerde hiç sesi soluğu çıkmamış olan Slats emekli olup bir hayvanat bahçesinde yaşamaya başladı, öldüğünde de bakıcısı çok sevdiği aslanı kendi arazisine gömdü, üstüne de bir çam ağacı dikti.


Bir kameraman ve bir ses teknisyeni, Jackie’nin sesini kaydediyor (1928)

İkinci aslan Jackie

1915’te doğmuş olan Jackie ikinci MGM aslanıydı ve kükremesi sinema salonlarını titreten ilk aslandı. Bir hayvanat bahçesinde değil, Sudan’da doğada doğmuştu. Sesi ilk defa “White Shadows in the South Soar” (Güneydeki Beyaz Gölgeler Yükseliyor -1928) filminde kullanıldı. Dinleyiciler kükremeyi bir gramofon yardımı ile duydular. İlerideki senelerde ses ve görüntü birleşecekti. “The Wizard of Oz” (Oz Büyücüsü -1939) filminde duyulan da aynı aslanın kükremesidir. Tarzan filmleri dâhil yaklaşık 100 filmde sesi duyuldu.


Jackie’nin kafesi uçak ile birleştirilmişti (1927)


Şanslı Leo Jackie

Aslan Jackie’nin başına gelmeyen kalmadı. İki kere tren kazası esnasında trendeydi, bir sefer içinde bulunduğu gemi battı, bir sefer o stüdyodayken deprem oldu, başka sefer stüdyoda büyük bir patlama oldu. Ancak başına gelen en önemli şey bir uçak kazasıydı: MGM, Jackie’yi “MGM’in Uçan Aslanı” şeklinde lanse ederek tura çıkarmıştı. Bu reklam kampanyası için bir pırpır uçağı modifiye etmişlerdi. Jackie’nin kafesi uçağın gövdesiyle birleştirilmişti. Aslan, uçağın dışından görünebiliyordu. Ancak San Diego’dan New York’a uçarken, Arizona çölünün ortasında uçak düştü! (1927) Pilot kafese bol bol süt, sandviç, su koyup yardım aramaya çıktı. Yardım bulması tam dört gün sürdü. Nihayet stüdyoyu aramayı becerdiği zaman ona kimse “Sen nasılsın?” demedi, aslanı sordular. Jackie gayet iyiydi. Bu olaydan sonra Jackie, “Lucky Leo” (Şanslı Leo) ismini aldı. Şanslı Leo Jackie, 1931’de emekli oldu ve bir hayvanat bahçesine gönderildi.
Jackie’nin MGM aslanı olduğu dönemde, kimi eski sessiz filmler seslendirildi ve logo da Jackie ile değiştirildi. Jackie, emekli olduktan, hatta öldükten sonra da sinema perdesinde ara ara kükremeye devam etti. Ta 1956’ya kadar. Ama arada MGM başka aslanlarla denemeler yapmaya başladı. Film renkliyse başka aslan, renksizse başka aslan kullanılıyordu.
Jackie’den sonra, önce artık ismi bile hatırlanmayan bir aslan geldi, daha sonra da Telly ve Coffee. Ancak bu aslanların kariyerleri kısa sürdü. Jackie gibi basının gözdesi bir aslanla karşılaştırıldıklarında Telly ve Coffee kalıcı olamamışlardı.


MGM’in uzun süre logosunda bulunan aslanlarından Tanner 


MGM’in baş aslanı Tanner

1934’te MGM, Technicolor - renkli filmler yapmaya başlamıştı. Hollywood’un altın çağında 22 sene boyunca, MGM’in baş aslanı Tanner olacaktı. Sinema ekranlarından seyirciye kükremeye, 1934 yapımı “Star Night at the Cocoanut Grove” filmiyle başlayan Tanner, MGM aslanları arasında en sinirli, en agresif, en asık suratlı olanıymış; kayıtlara ona buna hırladığı ile geçmiş. “Gone with the Wind” (Rüzgâr gibi Geçti -1939) filminin açılışında renkli olarak Tanner’ı görmek mümkündür.

George ve en genç aslan Leo

1956’da George geldi. George’u logodaki diğer maskot aslanlardan ayıran en önemli özellik yelesinin diğer aslanlardan çok daha gür olmasıydı.
1957’den beri MGM filmlerinde Leo adlı aslan kullanılmakta. Bir müddet George ile dönüşümlü yer almış, sonrasında logoya iyice yerleşmiş.

Leo, aynen Slats gibi Dublin Hayvanat Bahçesinde doğmuştu. Leo’nun kükremeleri iki değişik biçimde çekilmişti. Kaydedildiği sırada MGM maskotları arasında en genç olan Leo, uzun maskotluğu süresince sadece logoda karşımıza çıkmakla kalmadı, aynı zamanda pek çok Tarzan filmi, Tarzan televizyon uyarlaması ve diğer filmlerde seyircinin karşısına geçti.


“2001, A Space Odyssey” filminde de kullanılan stilize grafik logo.


Ancak MGM her zaman maskotlarının görüntü ve kükremelerinin yer aldığı logoyu kullanmadı. Şirket 1960’larda stilize edilmiş grafik bir logo kullandı. Örneğin, Stanley Kubrick’in meşhur “2001: The Space Odyssey” (2001: Uzay Yolu Macerası -1968) filminin aslanı bu stilize grafik aslandır. Alternatif logodan sonra MGM tekrar klasik logoya döndü. Arada logoya kurdele eklendi, kurdele çıkarıldı, logo genişledi, daraldı, kurdele yerine bir film bobini yer aldı, vazgeçildi vs. ama bu tür küçük değişikliklerin dışında Leo logoda kaldı.

Geçtiğimiz Mart’ta Leo “güncellendi”

MGM, 8 Mart 2021’de aslan Leo’yu güncelledi, Leo şimdi CGI animasyonlu hâle geldi. Bu, 60 yıldır gerçekleşen ilk büyük yenilik. Bu son tasarım, şirketin geleneksel altın rengine dayanıyor, sepya tonlarını azaltıyor ve logodaki film rulosunu, maskeyi ve harfleri keskinleştiriyor. Bu modern yorumu beğenenler ve beğenmeyenler oldu, bakalım gelecekte ne olacak.


Son olarak, şayet bir yerlerde, herhangi bir tarihte bir MGM aslanının ayaklarının bağlandığını, bir masaya yatırıldığını, ancak bu şekilde zapt edildiğini ve kaydedildiğini duyarsanız, inanmayın:
İnternette 2015’ten beri böyle söylentiler geziyor. İsrail’de bir hayvanat bahçesinin aslanı olan Samson, tomografi cihazına girmiş, sonra da veteriner dokuz saatlik bir ameliyatla aslanın hayatını kurtarmış. Aslanın photoshop’lu resimleri ‘MGM Aslanı’ olarak İnternette dolaşımda.


Ama bu fotoğraflar asılsız. Tam tersine MGM resim çekmek, kükremeleri kaydetmek veya reklam tanıtımları amacıyla koskoca aslanların burunlarının dibine kadar girmiş. Aslanlar çok iyi eğitimliymiş ve kimseye bir şey olmamış. Herhalde çekimlerden önce iyi de beslenmişlerdir, yine de bence korkutucu.

Kaynaklar:
https://mashable.com/2015/03/30/mgm-lion/
https://www.thevintagenews.com/2015/09/22/the-facts-and-fictions-did-mgm-leo-the-lion-really-killed-its-trainer/
https://filmloverss.com/metro-goldwyn-mayer-logosunun-hikayesi/
https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_the_Lion_(MGM)
https://birdinflight.com/world/20170613-mgm-lions.html
https://www.navhindtimes.in/2015/11/24/magazines/buzz/sound-helps-filmmakers-achieve-narrative-value-for-their-films/
https://www.snopes.com/fact-check/leo-the-lion-mgm-logo/
http://thesilverscreenaffair.blogspot.com/2011/04/mgm-lion.html
https://www.woot.com/blog/post/the-debunker-what-kind-of-animal-roars-at-the-start-of-the-mgm-movies
http://sunsetoverhollywood.blogspot.com/2017/05/mgms-first-star-true-story.html
https://www.theguardian.com/film/video/2021/mar/10/spot-the-difference-mgm-replaces-roaring-lion-with-cgi-double-video