Bodrum’da kültürel sanatsal etkinlikler denince akla ilk gelen yer Bodrum Antik Tiyatrosu’dur. Bodrum Turgutreis karayolunun yanı başında tüm ihtişamıyla yükselen Antik Tiyatro, Bodrum Kalesi’nin ve koyun en güzel görüldüğü yere hâkimdir. Bendeniz de burada düzenlenen Yaz Konserleri kapsamında Mazhar Fuat Özkan konserlerine birkaç defa gittim. Yaz ayları sırasında Bodrum ile MFÖ adeta vazgeçilmez bir ikili.

Ancak, Antik Tiyatro, etkinlikler dışında da ziyaret edilebilir, üstelik giriş ücretsizdir. Ben de bu fırsattan istifade bu tarihî tiyatroyu ziyaret ettim. Hem tiyatro çok etkileyici hem de manzara harika.

M.Ö 2000 yılında ilk kez ortaya çıkan tiyatrolar, bildiğimiz alışıldık biçimlerini ise M.Ö 5. yüzyılda almıştır. Klasik Çağ tiyatrolarında ise oyunlar, tam ortada bulunan ve orkhestra olarak bilinen yuvarlak sahada gerçekleşirmiş. Daha sonraları ise skene olarak bilinen sahne yapıları ortaya çıkmıştır. 1974-1976 yılları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan Bodrum Antik Tiyatrosu, tipik bir Klasik Çağ tiyatrosudur. Göktepe’nin güney yamaçlarında ve denizden 50 metre yüksekte bulunan tiyatro, yarım daire formundadır ve çapı 57 metredir. Tiyatronun inşasında kullanılan taşlar, yapının geometrisine uygun olarak kesilmiş, seyircilerin oturduğu sıralar ise mermer bloklar kullanılarak yapılmıştır. Bodrum Antik Tiyatrosu, M.S 2. yüzyılın ünlü Lidyalı coğrafyacısı ve gezgini Pausanias tarafından dünyanın en güzel tiyatro yapısı olarak tanımlanan Yunanistan’daki Epidaurus Tiyatrosu’na benzemektedir ve Akdeniz’deki diğer antik tiyatrolar arasında Epidaurus Tiyatrosu’na benzeyen olmadığından, Bodrum’daki antik tiyatronun türünün tek örneği olduğundan bahsedebiliriz. Oturma alanı theatron olarak bilinmektedir ve iki bölüme yani caveaya ayrılmaktadır. Üst cavea 16 oturma sırasından oluşurken, alt cavea ise 29 sıralıdır. Bu sıraların üzerinde yürürken şunları düşünmeden duramadım: En sın ne zaman bu tiyatroda oyun oynandı, bu cavealar en son ne zaman alkıştan yıkıldı? Restorasyon çalışmaları 1985 yılında kaynak yetersizliğinden durmuştur. 2000’li yılların başında ise Turkcell ile Ericsson’un sponsorluğunda tekrar başlanan restorasyon 2003’te tamamlanmıştır ve Bodrum Antik Tiyatrosu tekrardan kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştır, tıpkı birkaç binyıl öncesinde olduğu gibi.