Haber resmi: "Koşuyolu Hatırası" - Kadıköy Belediyesi Kültür Yay. - 168 sf. - Nükhet Eren & Nermin Ketenci

Nükhet Eren ve DERGİ yazarımız Nermin Ketenci’nin birlikte kaleme aldığı, Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Koşuyolu Hatırası” isimli kitap geçtiğimiz aylarda raflarda yerini aldı. Semtte oturanlarla yapılan yüz yüze görüşmelerle Koşuyolu adeta yeniden canlandı, ülkede yaşanan değişimlerin yeniliklerin mahalleye düşen izleri görünür hale geldi…

“Pepo, yukarımızda oturan, elinde büyüdüğüm Madam Dora’mızın akrabasıydı. Yokuştan aşağı ‘Pepo geldi, hanımlar,’ diye bağırırdı. Annemler toplanırdı başına; bluzlar, kumaşlar alınırdı.”

Kadıköy’ün yenilerde ünlenen mahallesi Koşuyolu, 1980’lerde hızla değişmiş, bahçeli evler Levent ve Etiler örneklerindeki gibi işyerlerine, kafelere dönüşmüştü. Koşuyolu Hatırası geçmişin yok oluşunu izlerken, bir zamanlar yaşanan ve günümüzdekine pek de benzemeyen gerçekliği, kayıplara karışmadan yakalamak amacıyla hazırlandı.



Nevcivan Hanım’ın köşkünü hatırlayanlar artık hayatta değil… Köşk göğüs-kalp hastanesi olurken etrafında dar ve orta gelirliler için bahçeli evler inşa edilmiş.  Nevcivan Hanım’ın eşi Feridun Paşa’nın yaptırdığı caminin hâlâ kapıları açık…  Köşk hizmetlilerinin kaldığı ev bir dönem okul olarak kullanılmış; anılarda Taş Mektep olarak geçen binadan şimdi sadece bahçe duvarı ayakta.

Eskiden dereye bakan yamaçlara kurulu mahallenin sokaklarını birbirine bağlayan dar merdivenler tesadüfen yapılmamış. Koşuyolu, insanı çevresiyle birlikte gözeten bir şehircilik anlayışıyla inşa edilmiş, projesi uluslararası mimari ödül almış.  Yeşil şehre örnek olarak batıdaki benzerlerin bakılarak planlanan projede, dönemin önemli mimarlarının imzası var.

Çiçek kokularının, bahçede geçen hayatların, sokaklarda top oynayan çocukların, çat kapı komşuculuk yapan kadınların, işten dönüp çocukların oyununa katılan erkeklerin dönemi bitti. İstanbul’un kötü- çirkin-hastalıklı değişiminden Koşuyolu da payını aldı. Kitap kaybolanı hatırlamak için…