ODTÜ Felsefe Bölümü’nün kurucularından dünyaca ünlü mantıkçı Prof. Dr. Teo Grünberg 14 Nisan 2025 tarihinde, 98 yaşında hayatını kaybetti. Grünberg’in naaşı, 16 Nisan günü ODTÜ Beşeri Bilimler Binası B14 Amfisinde düzenlenen anma töreninin ardından Ankara - Mamak Ortaköy Mezarlığı’nda defnedildi.

Cumhuriyet yazarı Örsan K. Öymen, Prof. Dr. Teo Grünberg’in vefatı üzerine 15 Nisan 2025 tarihinde şunları yazdı: “Değerli hocam; ODTÜ Felsefe Bölümü’nün kurucusu, eski başkanı; Türkiye’nin en önemli, değerli felsefecilerinden birisi olan Prof. Dr. Teo Grünberg’i dün kaybettik. Çok üzgünüm. Ülkemiz için büyük kayıp. Ailesine, yakınlarına sabır, başsağlığı diliyorum. Onu hiç unutmayacağız.”

Teo Grünberg kimdir?
Aşkenaz asıllı olan Grünberg, 1927 yılında Beyoğlu’nda doğdu. Şişli Terakki Lisesi’nden ve 1950’de İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Sonrasında on yıl gibi bir süre boyunca tüccar olan babasının yanında çalıştı. 1960 yılında Hüseyin Batuhan’ın teklifi ile İstanbul Üniversitesi’nde mantık dersleri vermeye başladı. 1964’te bu üniversiteden, “Anlam Kavramı Üzerine Bir Deneme” başlıklı tezi ile Doktora derecesini aldı. 1966 yılında ODTÜ Beşeri İlimler Bölümü’nde göreve başladı; 1967 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Lise Modern Mantık Reform Komisyonu üyesi, 1967-1976 yıllarında lise felsefe öğretmenlerine hizmet içi modern mantık yaz kursları öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1970 yılında Doçent, 1979 yılında Profesör oldu. 1982-83 yılları arasında ODTÜ Sosyoloji Bölümünün, 1983-94 yılları arasında ODTÜ Felsefe Bölümünün başkanlığını yaptı. 1994 yılında bu kurumdan emekliye ayrılsa da yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders vermeye devam etti. Ayrıca, Bilkent ve Ankara Üniversitesi’nde de ders verdi.

1998’de Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü’nü alan Grünberg; Türkiye Felsefe Kurumu, Türkiye Felsefe Derneği ve Avrupa Analitik Felsefe Topluluğu asli üyesi, Bilim Akademisi onursal üyesi idi. Bir bölümü uluslararası dergilerde yayınlanmış otuzu aşkın makale ve bildirisi ile on beş kitabı bulunan Teo Grünberg, Türkiye Felsefe Kurumu, Türk Felsefe Derneği, ve European Society for Analytic Philosophy üyesi idi.



Rahel / Raşel Grünberg ile evli olan Teo Grünberg’in çocuklarından biri, kendisi gibi filozof ve akademisyen olan David Grünberg’tir. Dedesi ise, Musevi Lisesi’nin kurucularından olan filozof, din adamı ve eğitimci David Markus’tur.

Yüzyılın en önemli bilim felsefecilerinden biri olan Thomas Kuhn, Grünberg’in Irzık ile birlikte yazdığı ‘Carnap and Kuhn: Arch Enemies or Close Allies?’ başlıklı makalesini daha önce okumuş olsaydı “Muhtemelen hiçbir zaman ‘Bilimsel Devrimlerin Yapısı’nı yazmayacağını” belirtmiş, her iki yazara da övgü mektubu göndermiştir.

Kaynak:
Serbestiyet ve Cumhuriyet Gazetesi